Search

Comunitatile - intre online si offline

by - duminică, noiembrie 16, 2014

Mereu am privit internetul ca pe o capcana. Odata ce ai calcat stramb ai cazut in capcana si e greu sa mai iesi. Spun asta pentru ca personal cunosc persoane care traiesc prin intermediul internetului, care au ales sa fie cine vor ei in mediul online, tocmai din cauza faptului ca stima de sine e foarte scazuta. Persoane care se desconsidera si nu au incredere in ele....insa mediul online le confera increderea pe care nu o au in mediul offline.
Eu niciodata nu mi-am creat o identitate falsa si nu am pretins ca sunt altcineva. As putea spune ca am folosit internetul cu cap. Insa a fost o perioada in care jocurile de pe Facebook m-au prins rau de tot. Pfff.....aveam o ferma de care eram obsedata. Imi puneam ceasul noaptea sa sune sa ma trezesc sa imi ud plantele, sa culeg recolata, sa hranesc animalele etc. A fost o perioada de vreo luna cand eram disperata rau dupa acest joc :))). Acum mi-am revenit la normal.

Insa nu vreau sa va vorbesc despre aspectele negative ale internetului pentru ca probabil le cunoasteti si voi. Vreau sa discutam despre comunitatile din mediul online si in ce masura ne ajuta ele.
Niciodata nu m-am intrebat daca mi-ar fi greu fara aceste comunitati.....insa acum cand scriu acest articol imi dau seama ca daca de maine nu ar mai fi comunitatile, mi-ar f. Ca sa intelegeti de ce spun asta, haideti sa va prezint cateva comunitati din care fac parte.

Acum vreo 5 ani am avut un forum de discutii, unde am intalnit o sumedenie de persoane cu care ma identificam in multe puncte de vedere. Eram ca o mica familie, discutam despre orice si nu ne ascundeam in spatele unor masti. Tot atunci m-am imprietenit cu una dintre utilizatoare si desi au trecut 5 ani de atunci noi inca pastram legatura. Erau perioade in care vorbeam zilnic la telefon. Si acum mai tinem legatura insa nu ca inainte....dar daca am ceva pe suflet am incredere sa o sun si sa ma destainui. Nu ne-am intalnit niciodata fata in fata pentru ca distanta e mare....insa o prietenie din mediul online s-a mutat in mediul offline si acest lucru chiar ma bucura.

Facebook e o retea de socializare care nu ma incanta foarte mult pentru ca am impresia ca prea multa lume se expune in mod constient sau inconstient. Toata lumea posteaza poze cu mancare, isi check-in de peste tot si multe alte chestii care ma enerveaza dar nu are rost sa le dezvolt aici. Insa am descoperit si o parte frumoasa a acestei retele de socializare. E vorba despre grupuri, pe care le consider tot o comunitate pentru ca si aici intrunesc oameni care impartasesc diverse pasiuni.


Eu spre exemplu sunt membra a grupurilor in care se dicuta despre produse cosmetice si grupuri in care sunt persoane pasionate de lucruri handmade. Ma bucur ca sunt una din membre pentru ca am invatat destul de multe lucruri utile din aceste grupuri, am facut schimb de idei si experiente cu diverse persoane pe care chiar nu le cunosc, insa mi-au fost de ajutor.
Spre exemplu pe partea de handmade imi face mare placere sa discut cu persoane care au aceleasi pasiuni ca si mine. Mi-ar placea sa am o astfel de comunitate si in viata offline....dar prietenii mei nu sunt pasionati de acest lucru si nu am cu cine vorbi :)).

Si acest blog e tot o comunitate care ma incanta la maxim. De 4 ani de cand il am am intalnit fete minunate, fie bloggerite, fie cititoare. Oameni interesanti de la care am avut ce sa invat si persoane care m-au sustinut in proiectele de pe blog.

De curand fac parte si din comunitatea SuperBlog si chiar nu ma asteptam sa fie o experienta atat de frumoasa. Desi e o competitie de bloggeri, m-a surprins faptul ca membrii sunt aproapiati, discuta si glumesc. Ne consultam, ne sfatuim si ne ajutam cu ce putem. E o atmosfera misto in grup si imi face placere sa stau la discutii :). Daca nu voi mai participa la acest concurs cel mai dor imi va fi de comunitatea de participanti :).

Comunitatile sunt un lucru care ma indeamna sa ma infrupt din mediul online savurand partile bune. Mi se pare fascinant sa comunic cu persoane pe care desi nu le cunosc, impartasim aceleasi idei, principii si uneori indemanari.
De asemenea prin intermediul comunitatilor online am intalnit si prieteni vechi, colegi de scoala...persoane despre care nu mai stiam nimic de ceva timp. Iar comunitatile ne-au facut sa ne reintalnim si sa legam din nou prietenii.

Insa foarte multe persoane privesc internetul din perspective gresite. Multi aleg sa renunte la viata sociala, traind intr-o lume online. Se intampla uneori ca stima de sine sa fie scazuta, sa lipseasca increderea sau sa domine complexele. Atunci multe persoane aleg sa se ascunda in mediul online pentru ca in spatele monitorului pot fi cine vor sa fie, pot spune lucruri pe care nu ar indrazni sa le spuna in viata de zi cu zi. Mai pe scurt increderea in sine e conturata in mediul online in timp ce offline lipseste cu desavarsire.

Unele persoane uita care e scopul comunitatilor online si prefera sa traiasca doar intre acesti membrii si sa rupa prieteniile din viata reala. E absurd sa alegi sa iti traiesti viata din spatele unui monitor....Absurd si totusi trist pentru ca sunt destul de multe persoane care fac asta.

Viata e frumoasa, e sarata, dulce si uneori amara....insa trebuie sa traita asa cum se cuvine fara sa ne ascundem in spatele unor masti. Chiar daca am legat prietenii si in mediul virtual, nu pot sa uit de adevaratii mei prieteni, care desi sunt putini sunt cei mai buni din lume.

Daca si voua va place sa faceti parte din comunitati, atunci am deosebita placere sa va prezint gazda comunitatilor de oameni care vor sa traiasca si sa se intoarca la emotiile de baza care ne fac viata mai frumoasa. Este vorba despre comunitatea Kumunomo.
De ce este atat de speciala aceasta comunitate?  Deoarece Kumunomo isi propune sa scoata oamenii din online si sa ii invete sa traiasca in viata reala. Este un loc ideal pentru oamenii cu pasiuni, unde sunteti invitati sa construiti o lume mai buna, o lume mai autentica, fara teama de a exprima ceea ce simtiti, fara sa simtiti nevoia sa purtati o masca. 
Puteti sa creati si voi cumunitati, sa discutati cu persoane cu care impartasiti pasiuni si idei. Mi-am facut si eu cont si m-am inscris in cateva comunitati in care ma identific, insa vreau sa deschid o comunitate de bloggeri hunedoreni. Nu prea cunosc bloggeri din judetul Hunedoara si mi-as dori sa ii stiu, asa ca ar fi un frumos sa ii  descoper. Si m-as bucura enorm sa pot sa ii intalnesc si sa formam o comunitate si in mediul offline.

Comunitatile online sunt benefice doar atunci cand nu abuzam de ele si nu traim prin ele. E bine sa stim sa facem o diferenta intre mediul online si viata reala. Chiar daca comunitatile ne ajuta sa ne dezvoltam, sa intalnim persoane cu care impartasim aceleasi pasiuni, idei si conceptii, sa nu uitam ce are viata sa ne ofere. Viata de zi cu zi e palpitanta, e plina de emotii, de iubire, de zambete si chiar si de tristete. Dar asa cum e....e viata noastra si trebuie sa o savuram din plin.

Sloganul comunitatii Kumunomo subliniaza cel mai bine ce am scris eu mai sus :

Get offline, get wild, go deep, share emotions. Rediscover people & beauty of life !



Va invit si pe voi sa imi spuneti din ce comunitati faceti parte si cum credeti ca va ajuta ele?
Ati avut tendinta sa traiti prea mult in mediul online si sa renuntati la viata de zi cu zi?
*Articol scris pentru SuperBlog 2014

You May Also Like

0 Comments