Search

Don't text and drive - Viata are prioritate

by - luni, noiembrie 24, 2014

Era o zi friguroasa de Decembrie si Mihai tocmai isi luase prima lui masina. Toyota Yaris se numea masina. Era superba, avea o sumedenie de facilitati si adora sa se plimbe cu ea prin oras. Se apropia Craciunul si era in goana cadoului perfect pentru baietetul lui. Asa ca s-a urcat in masina si a mers pana la magazinul cu jucarii. Atmosfera din oras era superba...oameni veseli, lumini sclipitoare si peste tot cantau colinzi. Sufletul lui Mihai era linistit si simtea ca acest Craciun va fi cel mai special din viata lui. La urma urmei era primul Craciun pe care il petrecea alaturi de baietelul lui care avea doar 7 luni :). In timp ce conducea primeste un mesaj de la un prieten pe care nu il vazuse de mult. Acesta il invita la o cafea pentru a mai depana amintiri. A fost fericit la citirea mesajul si desi era la volan i-a raspuns la mesaj. A apucat sa scrie doar 3 cuvinte si in urmatorul minut era in mijlocul intersectiei. O singura clipa de neatentie l-a facut sa treaca pe culoarea rosu a semaforului si in fata lui se afla o doamna peste care era sa dea cu masina. O fractiune de secunda mai trebuia si se
intampla o nenorocire. Inima a inceput sa ii bata puternic dar era fericit ca nu s-a intamplat nimic. S-a intalnit si cu prietenul lui, orele au trecut si magazinele s-au inchis. A doua zi era Ajunul Craciunului si era ultima zi in care putea sa cumpere cadoul pentru baietelul lui, asa ca s-a urcat in masina si a plecat la drum. A zabovit ceva timp in diverse magazine si in sfarsit a gasit cadoul. Era o masina rosie...avea telecomanda, se transforma in robot. Era perfecta. Da, gasise cadoul perfect. A plecat fericit spre casa, insa dupa cateva minute dupa ce s-a suit in masina ii suna din nou telefonul. Primise un mesaj pe Facebook. Adrian colegul de munca il intreba de petrecerea de Craciun care avea loc peste cateva zile si organizarea trebuia sa fie perfecta. Au chat-uit pret de cateva minute. Inainte de a apuca sa trimita un alt mesaj, a pierdut controlul masinii pret de o secunda si s-a ciocnit de un copac. O clipa de neatentie a curmat viata lui Mihai. A decedat pe loc si nu a mai avut ocazia sa petreaca primul Craciun cu fiul lui. Au trecut 10 ani de atunci iar fiul lui Mihai a crescut. Iar acum singura amintire pe care o are de la tatal sau e masina rosie cu telecomanda, care a putut salvata din teribilul accident. O masina pe care desi o tine mereu la piept o uraste....daca tatal sau nu mergea dupa cadoul lui poate nu ar fi murit. O serie de remuscari il cuprindeau zilnic pe copil....dar el nu intelegea ca nu e vina lui.

Aceasta intamplare e una imaginara, dar acest scenariu se intampla zilnic din pacate. O clipa de neatentie va poate pune viata in pericol. Atat a vostra cat si a celor din jur.


Unele persoane din instinct isi mai verifica telefonul, altele se mai plictisesc in trafic dar viata poate atarna de secunda in care privirea este indreptata catre telefonul mobil. Orice mesaj poate astepta cat sunteti la volan. Daca e chiar urgent puteti gasi un loc de parcare si sa purtati o convorbire telefonica. Dar nu in trafic !!!. Un singur mesaj va poate schimba viata....sau v-o poate lua.

Toyota Romania a lansat un experiment prin care au aratat tuturor ce se poate intampla cand tastam mesaje la volan. Pe 11 iunie 2014 Roxana Ciuhulescu si Dani Otil au aratat prin intermediul experimentului "Don't text and drive" cat de periculos este tastatul la volan, incercand sa raspunda celor 300 de mesaje primite pe telefon.  Acest eveniment este unic in Romania si va invit sa vizualizati filmuletul de mai jos pentru a vedea ce se poate intampla cand trimiteti mesaje si conduceti :




Utilizarea telefonului la volan reprezinta un adevarat pericol atat pentru viata dumneavoastra cat si pentru a celor din jur.
77% dintre adultii de peste 25 de ani sunt foarte increzatori de abilitatile lor de a scrie mesaje in timp ce conduc. Insa nu realizeaza ca o singura secunda poate face diferenta intre moarte si viata. 23% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de utilizarea telefonului mobil la volan. Acest procent ar putea sa scada daca am acorda mai multa prioritate vietii, nu telefonului mobil.

Toyota este cea mai mare companie producatoare de masini din lume iar filozofia Toyota se reflecta in educarea tinerilor si in siguranta rutiera. Filmuletul de mai sus poate deschide multi ochi si va invit sa il vizionati ca sa realizati cat e de periculos sa tastati in timp ce conduceti un automobil.

Statisticile facute pe soferi nu arata deloc bine si sunt chiar ingrijoratoare :
- 10% din timpul in care comunicam pe telefon il petrecem inafara benzii de mers pe care sofam
- trimiterea de mesaje la volan este echivalenta cu condusul in stare de ebrietate
- 5 secunde reprezinta timpul minim in care atentia este conferita telefonului mobil, ceea ce inseamna ca daca am conduce cu 60km/h am parcurge o distanta egala cu lungimea unui teren de rugby fara sa ne uitam la drum
- 13% dintre conducatori au recunoscut ca foloseau telefonul mobil in momentul in care au facut accident.
- viteaza de reactie a unui sofer scade cu 46% atunci cand soferul vorbeste la telefon in timp ce conduce, cu 37% atunci cand citeste sau trimite mesaje si cu 27% atunci cand foloseste un dispozitiv hands-free.



Sa nu uitam de asemenea ca punem in pericol si viata altor soferi nu doar a noastra. Am mai intalnit si eu persoane care sustin ca pot sa trimita mesaje atunci cand conduc si sa se concentreze in acelasi timp si la drum. Acest lucru nu exista. E posibil ca uneori sa fie vorba doar de noroc. Dar merita sa iti risti viata pentru un mesaj? Merita sa pui in pericol viata altora ? Nu...nu cred. Imagineaza-ti cum te-ai simti daca ai lovi un copil in timp ce conduci si utilizezi telefonul mobil. Ai putea trai cu aceste remuscari? Ti-ar schimba viata....si toate astea din cauza unui mesaj banal care ar fi putut sa astepte. E foarte important sa constientizati cat de periculos e sa scrieti mesaje cat timp sunteti la volan. Reflectati asupra acestui lucru si incercati sa nu va mai atingeti de telefonul mobil cat sunteti in trafic. Multi apeleaza la dispozitivul hands-free dar nu sunt de acord nici cu el pentru ca ne distrag atentia de la drum si nu mai reactionam corespunzator.





Viata are prioritate !!!! Nu folositi telefonul mobil atata timp cat sunteti la volan !!!

Va invit si pe voi sa dezbatem acest subiect. Ce parere aveti de experimentul facut de Toyota?
* Articol scris pentru SuperBlog 2014

You May Also Like

0 Comments