Search

Recenzie carte : Povestea Faridei - Andreea C. Hoffmann

by - vineri, aprilie 21, 2017

Dupa ce in ultima perioada m-am rasfatat cu cartile scrise de Jojo Moyes, am luat in mana o carte diferita fata de ceea ce citisem pana acum, dar pe care abia asteptam sa o citesc.
Inca de la inceput am fost pusa in tema ca e o carte dura : "Toti barbatii au fost omorati. Femeile au devenit sclave. Farida a evadat".  Asta e pe scurt povestea Faridei.
Cartea abunda in detalii dureroase traite de Farida, textul nu are cosmetizari si ascunzisuri.


La inceputul cartii ne este prezentata Farida Khalaf impreuna cu familia ei, care locuiau intr-un sat in regiunea muntoasa din nordul Irakului. 

"Pe atunci locuiam in Kocho. Primavara, peisajul de acolo straluceste in toate culorile curcubeului : in jurul satului cresc numerosi copaci, flori si iarba, prin care pastorii isi mana cirezile."

Insa la scurt timp, linistea satului urmeaza sa fie tulburata, iar vestea ca trupele ISIS cuceresc tot mai multe teroritorii le ridica semne de indoiala si de teama. Comunitatea in care traieste Farida este strans legata de credinta intr-o fiinta divina : Melek Taus. ISIS vrea sa cucereasca teritoriile in care traiesc oameni yaziditi, pentru a-i converti pe acestia la islam.
Yaziditii cred in Dumnezeu, un Dumnezeu ce lasa lumea in grija ingerilor condusi de Melek Taus, numit si Ingerul Paun. Credinta islamica intra in conflict cu cea yazidita, deoarece in islam ingerii sunt diavolii iar Melek Taus este omologul lui Satana. 

" Drama a avut loc in data de 15 august 2014. Nu voi uita niciodata acea zi. "

Satul Faidei a cazut prada atacurilor ISIS, care le-au oferit intai tuturor yaziditilor o sansa de a scapa : sa renunte la religia lor si sa se converteasca la islam. Dar pentru ei religia e mai importanta decat propria viata, asadar toti refuza.
Inceputul dramei este marcata de primul atentat al ISIS-ului : toti barbatii au fost omorati. Apoi femeile au fost luate prizoniere.

In continuarea cartii, Farida ne relateaza dramele prin care a trecut impreuna cu alte prizoniere. Au fost batute, violate si vandute ca vitele in piata.
Farida a avut cateva tentative de sinucidere, insa a sfarsit prin a fi prinsa si batuta de membrii ISIS.

" Nu exista decat o cale de profanare : moartea. De aceea m-am decis sa imi pun capat zilelor. Era singurul lucru pe care il mai puteam face pentru a-mi salva onoarea  si pe cea a familiei. Ma gandeam la tata care ne spunea mereu, copii fiind, ca valorile morale si religioase sunt cele mai de pret lucruri pe care le avem de aparat."

Farida a opus mereu rezistenta in fata membrilor ISIS, de aceea a fost vazuta ca o fata capricioasa si a fost vanduta de mai multe ori. Pentru ea si celelalte yazidite, pierderea virginitatii insemna o profanare la adresa lui Melek Taus. Nu concepeau sa fie violate. Insa ISIS-ul nu are indurare. Toate femeile au fost violate si apoi vandute. Unii "stapani" ale fetelor le bateau inainte de a le viola, deoarece ei vedeau in asta o distractie.

"...pentru ei eram obiecte ce aveau sa le provoace placere si pe care le puteau cumpara, vinde sau pe care le puteau schimba intre ei dupa pofta inimii. Sentimentele noastre nu ii interesau catusi de putin."

Drama Faridei e de neimaginat. Cartea ne prezinta in detalii memoriile Faridei, care e imposibil sa nu te faca sa tresari cand o citesti. E o carte dura cu o lectie de viata. Pentru ca nimeni nu pune pret pe libertatea pe care o are. Libertate care e mai importanta decat orice altceva.

Farida pune la cale un plan de evadare si impreuna un un grup de fete reusesc sa fuga. E o evadare crunta, conturata de frig, foamete si sete. Dar nimic nu se compara cu gustul dulce al libertatii. In scurt timp ajunge intr-un lagar al yaziditilor, unde se simte rusinata de vorbele si privirile celor din jur. Desi ea a fost o victima, oamenii o condamnau si o barfeau. Dar e o fata puternica. Va trece peste. La scurt timp se reintalneste cu mama ei si cu fratii sai, insa afla ca tatal ei e mort.

In vara anului 2015, Farida primeste acceptul Germaniei de a se muta acolo iar apoi mama si fratii sai o urmeaza. A inceput scoala in Germania si desi nu va uita niciodata traumele prin care a trecut, vrea sa isi construiasca o viata noua si un viitor.

Cand voi termina scoala in Germania, voi studia pentru a deveni profesoara de matematica, asa cum mi-am dorit mereu. Fanaticii care ne-au transformat pe noi, fetele, in obiecte nu ma vor impiedica sa fac asta. Am supravietuit pentru a le arata ca sunt mai puternica decat ei. "


Cartea face parte din categoria de carti memorii jurnal si o gasiti pe site-ul libris :).
Cartea are 278 de pagini iar daca doriti sa aflati mai multe detalii despre drama Faridei, v-o recomand cu drag !

You May Also Like

39 Comments

  1. Am citit toata recenzia pe nerasuflate. Ce mult imi place subiectul cartii! Este total diferita fata de ce am citit in ultima vreme si ma duce cu gandul la cartea "Cuptoarele lui Hitler", care relateaza o poveste de viata a unei prizoniere din lagarul Auschwitz. As fi curioasa sa citesc aceasta carte. Am o curiozitate: este o poveste reala? Pentru ca subiectul este atat de actual in zilele noastre, se intampla in fiecare zi astfel de nenorociri in zona aceea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am citit "Cuptoarele lui Hitler", dar vreau sa o citesc de mult si la un moment dat o sa ii vina randul.
      Da, povestea cartii prezentate in articol e una reala. La finalul cartii, autoarea vorbeste despre interviul pe care i l-a luat Faridei.

      Ștergere
  2. Imi place foarte mult cum ai scris acest articol. Cartea pare interesanta, cu o poveste care probabil te tine cu sufletul la gura de fiecare data cand parcurgi un nou capitol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :). Da, e foarte interesanta cartea si plina de suspans .

      Ștergere
  3. Interasanta,cartea, chiar vreau sa mi-o cumpar si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am citit-o acum ceva timp si mi-a placut foarte mult. Avem multe de invatat de la protagonista, mai ales ca este un exemplu de curaj si intelepciune. O recomand si eu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o lectie de viata cartea asta ! Iar de la protagonista avem multe de invatat.

      Ștergere
  5. Am fost de câteva ori tentată s-o pun în coș, dar am tot luat altele și de ea am uitat. Poate la următoarea comandă, că subiectul mă interesează.

    RăspundețiȘtergere
  6. Incepand cu Eu sunt Malala si mai apoi cu Arsa de vie, am descoperit povestile unor fete puternice care au trecut prin iad,dar care au reusit sa lupte si sa mearga mai departe. Aceasta este si povestea Faridei, pe care si eu imi doresc sa o citesc curand.

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant subiect si parca, cam trist. Nu prea citesc genul acesta de carti, ma incarca cu emotii negative.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e o carte care sa te incarce cu emotii negative, deoarece finalul nu e trist. Si in plus e o carte care ofera o lectie de viata despre curaj si despre pretuirea libertatii.

      Ștergere
  8. Am început să o citesc acum ceva timp, dar am abandonat-o. Nu am putut să continui cu lectura, mă durea sufletul. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o carte dura, fara cosmetizari si ma gandesc ca pentru unii e dificil de citit. Insa am vrut sa o citesc pana la capat si nu imi pare rau ca am facut-o.

      Ștergere
  9. Toate coperțile cu femei acoperite cu voal ascund povești care te lasă mască. E multă suferință acolo și totuși aceste femei găsesc undeva puterea de a merge mai departe. Aș vrea să cred că și în viața reală e la fel și nu sunt doar povești...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea de fata are in spate o poveste reala. Undeva acolo in lume Farida exista..

      Ștergere
  10. O carte interesanta. Chiar daca are detalii mai putin potrivite pentru o persoana sensibila si miloasa ca mine, as vrea sa citesc toate detaliile despre viata ei si despre ce a trait ea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sunt sensibila si miloasa, dar nu pot sa ma prefac totusi ca viata e plina de unicorni roz. Astfel de povesti dure chiar exista si ne ajuta sa pretuim mai mult ceea ce avem.

      Ștergere
  11. Titlul acesta e si pe lista mea.
    Chiar trebuie să o citesc! ;))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Titlul acesta e si pe lista mea.
    Chiar trebuie să o citesc! ;))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Chiar m-ai facut curioasa, sper sa ajung sa o citesc si eu curand.

    RăspundețiȘtergere
  14. O poveste interesantă. îmi plac foarte mult cărțile inspirate din realitate. Tocmai am citit cartea În pielea unei jihadiste. Mi-a plăcut și m-a făcut să mă gândesc de ce unii oameni pot accepta așa ușor să plece în Siria, să renunțe la tot și în plus, cum pot răni alți oameni?!
    Cartea asta era pe lista mea de dorințe, deși nu știam nimic despre ea. Acum mi-ai întărit dorința de a o citi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac cartile care sunt inspirate din realitate :). Chiar daca e o carte dura, e o carte buna.

      Ștergere
  15. Nu stiu sigur, dar am impresia ca am mai citit o recenzie despre aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai probabil pe internet au mai facut recenzii oamenii care au citit cartea :D

      Ștergere
  16. Pare interesanta cartea...si mie imi place sa citesc. Sa o notez in lista, cand voi termina cartile pe care deja le am luat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cu toate ca imi plac in ultima vreme mai mult cartile motivationale si de dezv personala descrierea data de tine m a facut sa imi doresc sa citesc si altceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma prea atrag cartile motivationale...multe mi se par clisee..

      Ștergere
  18. Mi se pare foarte interesanta cartea, abia astept sa o citesc si eu❤

    RăspundețiȘtergere
  19. Pare faina cartea, trebuie sa o citesc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Dupa ce am citit recenzia, cartea pare foarte interesanta si captivanta. Cu siguranta, va trebui sa o citesc si eu.

    RăspundețiȘtergere