Search

Peisaj literar pe Strada Fictiunii...

by - sâmbătă, noiembrie 01, 2014

"Iubesc cartile, apropo, mai mult decat filmele. Filmele iti spun ce sa gandesti. O carte buna te lasa sa-ti alegi singur o parte din ganduri. Filmele iti arata casa roz. O carte buna iti spune ca exista o casa roz si te lasa sa decorezi tu o parte din ea, poate modelul de acoperis si sa-ti parchezi masina in fata casei. " - Karen Marie Moning

sursa poza : editura all.ro
Inca de cand eram la scoala adoram sa citesc. Fie ca era vorba de carti pentru scoala, de romane sau povesti. Mereu am ales sa ma relaxez savurand o carte buna. In ultimii ani, insa tehnologia a avansat atat de mult, incat cartile nu mai sunt atat de prezente in viata noastra cum probabil ne-am dori. Revenind la ce spune Karen Marie despre carti si filme, trebuie sa mentionez ca sunt foarte de acord. Am vazut extrem de mult filme care au ca poveste intamplari dintr-o carte. Da, si filmele sunt bune, dar nu se vor compara niciodata cu o carte. Asa cum spune si Karen filmele ne dicteaza ce sa gandim, in timp ce cartile ne confera libertatea de a alege ce sa gandim. Mereu cand am citit o carte, am ramas impresionata de cata imaginatie am. Imaginatie care parca sta intr-un colt si iasa la iveala abia cand iau in mana o carte. Pur si simplu am impresia ca sunt acolo in mijlocul actiunii si al povestii. Povestea este scrisa....dar personajele sunt asa cum vreau eu sa fie, asa cum vreau eu sa mi le imaginez. Daca si voi iubiti cartile va invit sa pasiti alaturi de mine pe Strada Fictiunii. O strada despre care probabil nu stiti prea multe, insa va asigur ca va e familiara. Pe aceasta strada modernitatea si traditia se imbina perfect si cuprinde 4 mari sectiuni : Clasic, Contemporan, Crime si Bestseller.

Asadar dragi cititori va invit alaturi de mine sa exploram Strada Fictiunii, sa parcurgem cele 4 sectiuni si sa vedem cate lucruri fascinante ne vor dezvalui.
Strada Fictiunii este o colectie literara prezentata de Editura All, care va invita sa patrundeti in misterioasa lume a cartilor :)

sursa poza: editura all.ro
Prima data vom face cunostinta cu sectiunea Clasic, unde vom descoperi scriitori ai secolului XX, ale caror texte rezista unei lecturi contemporane prin stil, tematica si dinamism. Aici vom intalni o sumedenie de scriitori ai literaturii clasice. Perioda clasica este conturata de scriitori precum Iuri Dombrovski, Richard Greaves, Roberto Arlt si multi altii. Dintre toti acesti scriitori ma declar foarte incantata de cartile lui Ralph Ellison, in special de cartea "Omul invizibil". Cartea este considerata ca fiind una dintre cele mai influente romane ale secolului XX, asa cum afirma Daily Telegraph, o publicatie britanica. Cartea a avut un puternic impact asupra asupra cititorilor de pretutindeni, Romanul ne prezinta povestea unui tanar care se lupta pentru a-si gasi locul in societate, insa are parte de o sumedenie de obstacole. In dorinta de a-si depasi conditia de om invizibil, trebuie sa se confrunte cu orbirea sa si a celor din jur. "Omul invizibil"  este o carte complexa care deschide orizonturi noi si totodata reprezinta amprenta cartilor clasice.

Strada Fictiunii continua sa ne surprinda ca si cum am trece dintr-un univers in altul. E o strada linistita, dar totusi controversata datorita informatiilor pe care le cuprinde. In timp ce o parcurgem ni se pare din ce in ce mai familiara.

sursa poza : editura all.ro
Dupa ce am trecut prin perioada clasica, urmeaza sa exploram sectiunea Contemporana, unde vom fi intampinati de romani valorosi si de scriitori gata lansati. Daca va place sa va rasfatati cu povesti miraculoase, plimbarea prin aceasta sectiune o sa va intre la suflet. In aceasta perioada scriitori precum Jon McGregor, Eva Baronsky, Dan Chisu etc. ne-au incantat cu povestirile lor miraculoare. Lucrarile lui Hatrice Meryem imi sunt cele mai cunoscute si acum ceva timp am avut placerea sa rasfoiesc una din cartile ei pe care as mai reciti-o inca o data pentru ca mi-a placut foarte mult. Este vorba despre cartea intitulata "De-as avea un sot cat o musca...". M-a tentat titlul insa mi-a luat ceva timp pana sa ma apuc sa o citesc...aveam impresia ca e o carte similara cu acele carti de povesti destinate copiilor. Insa de indata ce am inceput sa o rasfoiesc, nici nu mi-am dat seama cand am terminat sa o citesc. Am ramas facinata de poveste....e o carte interesanta care te binedispune. In carte sunt prezentate 31 de scenarii iar toata actiunea se petrece in jurul relatiei dintre un barbat si o femeie. Cele 31 de parti sunt aparent diferite si prezinta oameni diferiti si implicit casnicii diferite. Insa toate pornesc de la aceeasi presupunere : "De-as avea un sot..."
E o carte foarte buna, contureaza sexul feminin care indiferent de circumstante reuseste sa treaca peste toate obstacolele.Autoarea cartii se identifica cu fiecare personaj din carte si descrie cu amanunt intamplarile si sentimentele traite

Nu-i asa ca deja percepeti Strada Fictiunii mult mai familiara decat la inceput? Daca va incanta aceasta plimbare prin lumea cartilor va invit sa mergem mai departe si sa descoperim universul din sectiunea Bestseller. Aici vom avea ocazia sa ne rasfatam cu romane care se afla in topul celor mai fierbinti topuri. Aceste carti au fost traduse in multe limbi si sunt iubite de extrem de multi cititori. Multe carti din aceasta sectiune au stat la baza unor scenarii pentru film, deci cu siguranta va sunt familiare. Unul dintre marii scriitori din aceasta perioada este Giullaume Musso, ale carui romane au fost traduse in peste 33 de limbi si s-au vandut peste 7 milioane de exemplare. "Fata de Hartie" se numara printre cele mai indragite si cunoscute romane pe care le-a scris. Billie, personajul principal este intr-adevar fascinat si chiar insasi autorul a declarat faptul ca Billie este personajul sau preferat dintre toate pe care le-a creat. V-am atasat si un mic video unde Guillaume Musso vorbeste despre aceasta carte intr-un interviu :).



Acum e momentul sa trecem mai departe pentru ca o noua sectiune ne asteapta. De data asta este o sectiune care va prezinta carti de actiune, care va invita sa faceti cunostinta cu detectivi profesionisti care o sa va tina cu sufletul la gura pana terminati cartea. Asadar dragi cititori, bine ati venit in sectiunea Crime. Aici suntem intampinati de Maj Sjöwall și Per Wahlöö - "regele si regina romanului politist". Aici deja vorbim de suspans, de carti pe care nu le putem lasa din mana pana nu aflam ce se intampla la sfarsit, Carti pe care le savuram oricand la orice ora. Foarte multe carti din sectiunea crime au fost ecranizate, prin care si "Diavolul in rochie albastra", roman scris de Walter Mosley.

Sper ca v-a facut placere aceasta scurta plimbare prin lumea cartilor, insa inainte de a incheia mai urmeaza sa va dau o veste buna. Nu am ajuns la capatul Strazii Fictiunii, deoarece anul acesta, "Lista lui Alex. Stefanescu" se va alatura colectiei de literatura. Acest proiect isi propune sa promoveze scriitorii romanii contemporani in galeria de onoare a unei colectii cu o vasta panoplie de autori contemporani, proveniti din toate colturile lumii.

sursa : Editura All
Ei bine dragilor, calatoria in lumea fascinanta a cartilor a ajuns la sfarsit si sper ca v-a incantat :). Strada Fictiunii este o strada care ar trebui sa fie intens circulata pentru ca de fiecare data cand o veti strabate veti dobandi cunostinte noi, veti descoperi persoanaje noi si odata cu ele veti trai diverse intamplari :).

Acum va invit si pe voi sa imi spuneti in comentarii care sunt cartile care v-au fascinat :)
De asemenea sunt foarte curioasa daca v-a placut plimbarea pe Strada Fictiunii si va astept cu drag parerile.

"Cartile sunt carausii civilizatiei. Fara carti istoria e muta, literatura nu are glas, stiinta e paralizata, iar gandirea si meditatia suspendate"  Barbara Tuchman

* Articol scris pentru SuperBlog2014

You May Also Like

0 Comments