Search

Recenzie carte - Mesagerii frumusetii

by - duminică, ianuarie 15, 2017

Blogul acesta exista datorita pasiunii mele pentru machiaj si ingrijire. Imi place sa impartasesc impresii despre diferite produse si despre ingrijire cu voi, insa in acelasi timp sunt o devoratoare de informatii. Imi place sa citesc, sa ma informez si sa aflu lucruri noi. Prin urmare mi s-a parut foarte interesant sa am in mana o carte in care se vorbeste despre machiaj si ingrijire. O carte din anul 1982. Nici macar nu eram pe lume in acest an, deci am fost foarte curioasa sa vad cum se ingrijeau femeile in aceea perioada. 


Cartea se numeste Mesagerii Frumusetii si este scrisa de Constanta Popovici. Are 192 de pagini si desi dateaza din anul 1982 are o stare foarte buna. 
Cartea incepe intr-un mod placut cu un mesaj catre cititoare :
"Fiecare femeie vrea sa fie frumoasa ! Aceasta este trasatura caracteristica femeilor adevarate, neinfluentate de unele tendinte de masculinizare pe care le intalnim uneori in moda. Feminitatea trebuie sa apropie - nu sa respinga- si ca sa atraga nu trebuie sa ascunda mult, dar nici sa se descopere ostentativ. Frumusetea nu este singulara, de sine statatoare, ci este un tot : chip, trup, voce, mers, tinuta, comportament."


Pe langa sfaturile despre machiaj si ingrijire, autoarea sublinieaza si faptul ca frumusetea se raspandeste si prin felul de a fi. Astfel ne indeamna sa fim amabile, sa nu barfim si sa nu ironizam deoarece vom obtine antipatie si ura. Foarte corect, nu-i asa?
Indeamna de asemenea femeile sa faca zilnic gimnastica si un masaj al tenului. Ne explica cum se face masajul tenului pentru fiecare portiune de pe fata.


Am aflat de asemenea ca in aceea perioada, medicii specialisti si alergologi au sustinut ca baile spumante sunt mult prea chimice, deoarece detergentii din ele curata total orice invelis lipidic al pielii, expunand epiderma la infiltrarea microbilor, facand-o de asemenea sensibila la alergii. In schimb medicii din aceea perioada recomandau baile cu plante, care ajuta pielea prin absorbtia uleiurilor ce se degaja din plante. 
Pentru ca ridurile si alte nebunii care apar pe ten, nu sunt numai un semn al neingrijirii dupa cum bine stim, acest lucru era stiut si in 1982. Autoarea are dedicat un intreg capitol despre importanta somnului si a stresului. "Este necesar sa invatam sa facem munca pe etape. Nu este nici o nenorocire daca lasam unele completari pentru a doua zi ". 
Pentru a intelege mai bine cum e treaba cu ingrijirea tenului, autoarea ne pune la dispozitie informatii despre piele, despre caracteristicile tenului, astfel incat sa ii oferim o ingrijire corespunzatoare. Pentru sezonul de iarna am gasit o reteta de masca foarte interesanta in carte. Masca este pentru acele momente in care pielea este inrosita si iritata din cauza frigului :
" Faina de orz 90g, miere de albine 35 g, albusul unui ou batut spuma. Sau : o lingurita de carte de vaca sau de porc tocata care se amesteca cu putina spuma de albus de ou, in care se toarna cateva picaturi de ulei de masline si se aplica pe obraz timp de 20 de minute". Nu am auzit pana acum de masti cu carne... suna cam ciudat, nu-i asa?
Ne sunt prezentate apoi capitole intregi despre machiaj, despre curele de slabit si despre atitudinea unei femei. Se pune accent si pe machiajul tenului in functie de culoarea parului. Pentru mine, cu parul blond auriu se recomanda un ruj de buze corai, care bate spre rosu. Si da, trebuie sa recunosc ca imi sta bine cu aceasta nuanta de ruj.
Si sunt de acord cu autoarea, in ceea ce priveste machiajul in functie de culoarea parului, deoarece parul se reflecta pe tot tenul. Si produsele de conturare pentru sprancene trebuie sa fie in armonie cu nuanta parului.

Dupa ce am citit cartea, am ajuns la concluzia ca o sumedenie de sfaturi de ingrijire si machiaj dateaza inca din aceea perioada sau chiar mai mult, doar ca unele au fost readaptate si evident informatia a inflorit si mai mult.
Nu e doar o carte care satisface curiozitatea in ceea ce priveste ingrijirea si machiajul din aceea perioada, e o carte care ofera informatii utile si din care avem ce invata. Asadar chiar ma bucur ca am citit-o. A fost o lectura foarte placuta.
Daca sunteti pasionate de carti vechi, discuri de vinil, reviste si ziare vechi le gasiti pe site-ul anticariatplus.ro. Mi-a placut sa rasfoiesc acest site. Am gasit aici titluri interesante, chiar daca dateaza de acum multi ani. In plus cartile au preturi foarte mici. Cartea pe care v-am prezentat-o astazi a costat doar 5 lei.
Fiind vorba de titluri vechi nu veti gasi mai multe carti din acelasi exemplar. 

Voi sunteti pasionate de carti vechi? Ce ati citit? Sau ce ati vrea sa cititi?

You May Also Like

9 Comments

  1. Foarte interesant articolul. Nu intelegam ce vrei sa spui cu "carte", dar defapt era carne. Nici eu nu am auzit de asemenea masti, dar ma gandesc ca in 1982, nu se foloseau complexe la cresterea animalelor. Carne cred ca era altfel.
    Sunt total de acord cu tine ca multe sunt folositoare si sunt pusa in practica de foarte multi ani, informatii pe toate domeniile. Pretul este unul foarte mic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da e mic pretul, fiind o carte anticariat. Imi plac astfel de carti...ma surprind mereu :)

      Ștergere
  2. Mie mi-ai stârnit curiozitatea cu site-ul, intru acum să-l răsfoiesc, poate găsesc ceva comori. Cartea mi se pare interesantă doar pentru a-ți forma o idee despre ce însemna îngrijirea și machiajul la acea vreme, dar ca informație... mi se pare bună de luat doar ca pe o constatare că am evoluat destul de mult. Cu măștile alea sunt total împotrivă, n-are ce căuta făina sau oul pe față, iar de carne nu mai zic nimic.. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi ciudata o masca cu carne :)))). Ma amuz cand ma gandesc cum as arata cu carne pe fata :))

      Ștergere
  3. Femeile adevarate au avut grija din totdeuana sa se ingrijeasca ca sa arate frumoase si proaspete. Atunci nu se gaseau atatea produse pentru ingrijirea tenului si a corpului dar femeile gaseau metode ca sa arate intotdeauna bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...indiferent de perioada, femeile au cautat mereu sa arate bine prin mijloacele care le aveau la dispozitie in perioada respectiva. Asta e de bine :)

      Ștergere