Search

11 sfaturi de ingrijire a tenului

by - duminică, ianuarie 05, 2020

Îngrijirea tenului e un procedeu simplu, însă uneori greu de înțeles. Spun asta, deoarece nevoile tenului nostru se regăsesc deseori pe ambalajele produselor de îngrijire. Oriunde întoarcem capul vedem etichete de produse pe care citim beneficiile pe care produsul le aduce pielii. Însă din păcate, cutiile acelea drăgălașe de creme sunt mai mult o strategie de marketing, îngrijirea tenului fiind ceva mai complex, așa cum am menționat și la început.


Pentru a avea un ten frumos și sănătos, nu e nevoie să dăm sute de lei pe produse de îngrijire frumos ambalate, dar uneori prost formulate. O îngrijire corectă, înseamnă mai mult decât o cremă bună, deoarece atenția la detalii contează și când vine vorba de tenul nostru. Așadar, am adunat în acest articol câteva sfaturi de care sper să țineți cont ! 

1. Folosește produse bine formulate
E destul de dificil de decifrat lista de ingrediente a unui produs de îngrijire, dar nu e nici imposibil. În primul rând trebuie să eviți să folosești produse care conțin parfum, alcool sau uleiuri esențiale. Aceste 3 ingrediente sunt iritante pentru ten, deci trebuie evitate pe cât posibil. Da, tuturor ne place o crema de față care miroase bine...dar acel parfum e un iritant pentru piele. Așadar nu alege produsele pentru îngrijirea tenului în funcție de etichetă sau de preț ci în funcție de ingrediente. Dacă veți cerceta, veți fi surprinse să descoperiți produse ieftine cu ingrediente curate și produse scumpe pline de iritanți. Deci calitatea unui produs e dictată de lista de ingrediente, nu de preț.

2. Demachiaza și curată tenul în fiecare seară
Pentru a elimina machiajul și praful de pe ten acumulat pe parcursul zilei, în fiecare seară e nevoie să demachiezi și să cureți tenul. Pentru demachiere poți să folosești fie un ulei demachiant, fie o apă micelara. Apoi, e necesar să speli pielea cu gel de curățare blând. Doar așa va puteți asigura că tenul este complet curat înainte de a-l hidrata. Evident și la acest pas trebuie să alegi produse fără iritanți.

3. Nu te spăla pe față cu apă fierbinte
Chiar dacă poate sună ciudat, temperatura apei are impact în aspectul pielii, așadar atunci când te speli pe făță, fa-o doar cu apă calie. Apa fierbinte dilată vasele de sânge și asta duce la inrosirea pielii pe moment iar pe termen lung la dilatarea și spargerea capilalelor.

4. Schimbă zilnic prosopul de față
În trecut foloseam șervețele de unică folosință pentru a-mi șterge tenul, însă din dorința de a restrânge deșeurile inutile, am ales să folosesc prosoape mici de bumbac. Însă prosopul de față trebuie schimbat zilnic. Deoarece o dată ce prosopul se udă, se creează un mediu propice pentru bacterii, bacterii care se transferă pe ten. Așadar poți să cumperi mai multe prosoape mici de bumbac și să folosești unul curat în fiecare zi. Apoi le speli și tot așa ! 

5. Nu uita de hidratare din interior și exterior
Un ten sănătos are nevoie de hidratare din interior și din exterior. Așadar bea cât mai multă apă și evită pe cât posibil sucurile acidulate, mâncarea de tip fast-food, etc. Iar din exterior, nu uită să folosești o cremă hidratantă în funcție de nevoile tipului tău de ten. O crema grasă, nu înseamnă neapărat o crema hidratanta. De obicei cremele foarte grase au uleiuri în compoziție. Iar uleiul nu e hidratant ci e emolient. Așadar, optează pentru o crema care să ofere tenului hidratarea de care are nevoie. Evident, o crema fără uleiuri esențiale, alcool și parfum.

6. Nu uita de protecția solară
Soarele e responsabil în mare parte de ridurile adânci și de petele de pe față. Nici o cremă antirid din lumea asta nu va funcționa dacă nu îți protejezi tenul de soare. Iar crema cu protecție solară se aplică zilnic, indiferent de anotimp. Cantitatea necesară de crema este 1,25 ml, deci nu baza pe fondul de ten cu protecție solară. Deoarece e imposibil să aplici o cantitate atât de mare de produs. Folosirea unei creme cu protecție solară, poate fi începutul unui ten curat și sănătos. 

7. Nu agresa tenul
În primul rând coșurile nu se storc. Chiar dacă e tentant să prinzi monstrul și să îl spargi, evită să faci asta, deoarece vei rămâne cu pete pe față. În al doilea rând nebuniile de perii pentru curățarea tenului, nu fac altceva decât să agreseze și să sensibilizeze pielea. Periile de curățare dau o senzație plăcută după utilizare, deoarece lasă pielea fină pe moment, însă pe parcurs tenul poate suferi iritații serioase și puteți distruge bariera de protecție a pielii. 

8. Curată tenul în fiecare dimineață
Peste noapte pe ten se adună exces de sebum și diferite bacterii. Așadar e important să începi ziua cu o piele curată. Iar asta înseamnă să cureți tenul în fiecare dimineață cu un gel de curățare blând. E important să nu sari peste acest pas.

9. Renunta la măștile naturale
Alimentele din frigider trebuie să rămână în frigider și nicidecum să ajungă pe ten. Mă enervez de fiecare dată când văd pe ici colo că se recomandă măștile cu lămâie, roșii, banane etc. Pentru că toate aceste produse sunt extrem de iritante în special pe termen lung, deci e bine să renunți la aceste măști dacă le folosești. 

10. Folosește produse de machiaj curate în ingrediente
După ce mi-am schimbat toată rutina de îngrijire a tenului și am aruncat toate produsele care aveau ingrediente iritante în compoziție, am realizat că același procedeu trebuie aplicat și în cazul produselor de machiaj. Degeaba aplici pe piele produse de îngrijire bine formulate, dacă mai apoi pui pe ten un fond de ten plin de iritanți. Pentru că fondul de ten e un produs care rămâne pe piele multe ore, deci inevitabil va influența aspectul pielii.

11. Folosește mereu pensule de machiaj curate
Fie că folosești o pensula de machiaj sau un burete, acesta trebuie să fie curat la fiecare utilizare. Spălarea pensulei în fiecare zi nu e chiar comodă, de aceea eu am preferat să îmi cumpăr mai multe pensule, astfel încât să am zilnic pensule curate iar la sfârșit de săptămâna le spăl toate. Chiar dacă rutina de îngrijire a tenului e bine pusă la punct, riști să o distrugi dacă folosești o pensula îmbibată în produs de ieri care între timp s-a umplut de microbi.

Așadar pe scurt, pentru a avea un ten sănătos, îți recomand să alegi produse de îngrijire bine formulate și să încerci să ții departe de piele microbii printr-o rutină de igienă corespunzătoare.

Sper să îți fie de folos aceste sfaturi și chiar să le pui în aplicare. Inițial te invit să iei o oglindă și să îți privești tenul în oglindă în lumina naturală. Să îi observi imperfecțiunile și apoi să reflectezi la rutina de îngrijire a pielii și să încerci să o adaptezi nevoilor tenului tău, astfel încât pielea să fie sănătoasă. 

Tu ce alte sfaturi ai pentru îngrijirea tenului? Îți aștept cu drag părerea în căsuța de comentarii ! 

You May Also Like

24 Comments

  1. Nu stiam de faza cu prosoapele, o sa imi caut si eu unele micute sa le pot a
    Schimba zilnic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E important sa folosesti zilnic un prosop curat sa sa tii la distanta microbii !

      Ștergere
  2. multumim de sfaturi, o sa incerc sa tin mai mult cont de ele, pe unele nu prea le respect desi le stiu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu hidratarea din interior stau eu cam prost. În rest este ok. 😊 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...din interior e mai greu cu hidratarea uneori...tentatii mari la tot pasul !

      Ștergere
  4. 2 si 3 nu fac, mai uit = lene :)) Dar, cand nu ma demachiez ma umplu de cosuri si mi se exfoliaza pielea asa ca, din ce in ce mai rar sar peste acest pas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfff...lenea nu e o scuza :D . Daca iti impui sa te demachiezi in fiecare seara, o sa iti intre in instinct.

      Ștergere
  5. Deși stiam toate aceste lucruri, sunt multe persoane care ar trebui sa citeasca articolul tau! Foarte bine structurat si documentat! Sunt multe persoane care nu acorda importanta îngrijirii tenului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate asa e...prea multe persoane nu acorda importanta tenului si e pacat !

      Ștergere
  6. subscriu la partea cu demachierea! oricat de obosita as fi, nu uit niciodata sa ma demachiez!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am inceput sa acord si eu o mai mare importanta ingrijirii tenului, de aceea iti multumesc pentru sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mersi pentru sfaturi! Majoritatea sunt și în rutina mea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu imi demachiez tenul in fiecare seara de cativa ani si mi se pare vital acest lucru. Si dimineata la fel! Faine sfaturile tale.

    RăspundețiȘtergere
  10. Demachierea este ceea ce nu-mi scapă orice s-ar întâmpla! Am învățat cât costă o noapte făra un ten demachiat și îngrijit cum trebuie.
    Utile și importante sfaturile șî recomandările tale, chiar dacă unele dintre noi le știm și le urmăm deja, merită reîmprospătate.

    RăspundețiȘtergere
  11. Im mare stiam pasii, dar habar nu aveam ca prosopul se schimba zilnic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In prosop se aduna multi microbi, de aceea e bine sa fie schimbat zilnic !

      Ștergere
  12. Trebuie sa recunosc ca eu chiar folosesc masti naturale. N-am avut niciodata probleme cu tenul, nu m-am iritat sau altele.Eu chiar iubesc mastile acestea. Apa micelara este insa si la mine la loc de cinste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le iubesti...dar din pacate pe termen lung vor distruge bariera naturala de protectie a pielii !

      Ștergere