Search

Depresia : cauze, simptome, tratament

by - joi, martie 26, 2020


În anumite situații din viață ne putem confrunta cu stări de anxietate, uneori atacuri de panică și în unele cazuri depresie. Considerăm totuși că suntem puternici și depresia nu ar avea loc în viața noastră. Cu toate astea ni se poate întâmpla probabil fără să ne dăm seama. De aceea consider că e important să cunoaștem simptomele depresiei și să știm că există ajutor la care să apelăm. Fie noi, fie cineva drag nouă.

Organizația Mondială a Sănătății atestă faptul că aproximativ 121 de milioane de persoane de pe întreg mapamondul sunt afectate de depresie. Cifrele sunt destul de îngrijorătoare deoarece se estimează că în Europa din 1000 de adulți, 58 suferă de tulbarari depresive majore, ceea ce înseamnă aproximativ 33,4 milioane de persoane. 
Depresia este o boală medicală destul de gravă, care afectează negativ gândirea și comportamentul unei persoane. Această problemă pshica provoacă sentimente de tristețe și pierderea interesului pentru anumite activități. Poate duce la o varietate de probleme emoționale și poate scădea capacitatea unei persoane de a funcționa la locul de muncă și acasă.

Cum recunoaștem depresia ? Simptome : 
- predomină sentimentul de tristețe uneori fără un motiv anume
- pierderea interesului pentru activitățile care cândva generau plăcere
- modificări ale apetitului, ceea ce duce la pierderea rapidă în greutate
- e prezentă mereu starea de oboseală, din cauza pierderii energiei
- dificultăți de gandire și de a lua decizii
- în cazuri de depresie acută pot apărea gânduri sinucigașe 

Cauzele depresiei : 
- istoric familial : Persoanele care au în familie pe cineva care a suferit de depresie, au un risc mai mare să se confrunte cu această afecțiune
- situații stresante din viață : Unele evenimente afectează modul în care corpul reacționează și în urma pierderii unei persoane dragi, încheierea unei relații sau uneori chiar pierderea locului de muncă pot conduce către depresie.
- condiții medicale : Persoanele care suferă de boli cronice, insomnii și alte afecțiuni sunt mai predispuse la depresie
Despresia are la bază mai mulți factori, fiind o boală psihică destul de complexă, astfel încât cauzele depresiei nu sunt stabilite pe deplin. 

Femeile de asemenea sunt predispuse la depresie ca urmare a menopauzei, a sindromului premenstrual sau nașterii.

Cum se tratează depresia :
Dacă voi sau cineva drag vouă are simptome depresive, e bine să luați măsuri. Chiar dacă la început simptomele pot fi minore, pe parcurs se pot agrava. De aceea vă recomand să tratați depresia încă din fazele incipiente. 
Tratamentul pentru depresie e individual și depinde de starea fiecărei persoane în parte. De obicei se abordează un tratament complet care curpinde atât abordare psihoterapeutică cât și o abordare pe baza de medicamente. Cele două modalități de tratament se completează reciproc, deoarece psihoterapia grăbește procesul de vindecare iar medicamentele au o acțiune mai profundă. Pentru eficacitate maximă e nevoie de tratament de la 1 la 4 săptămâni sau chiar mai mult, în funcție de starea fiecărui pacient. De aceea recomandarea mea este să apelați la un specialist încă de la primele semne. Așa veți primi ajutor mult mai rapid și această boală psihică poate fi lăsată în urmă mai repede. 
De asemenea este foarte important de înțeles faptul că urmarea unui tratament înseamnă disciplină și medicamentele nu trebuie întrerupte. După o perioadă de la începerea tratamentului stările neplăcute pot dispărea, însă e important ca tratamentul să fie continuat pentru ca efectele lui să fie consolidate.

Dacă voi sau cineva drag are simptomele unei depresii va recomand să cereți ajutor de la specialist ! Chiar la apariția unor stări de anxietate urmate de atacuri de panică, e bine să cereți ajutor ! 
Recomandarea mea merge către dr. Laura Catană,  psihiatru specialistcare s-a remarcat prin modul de abordare a acestei afecțiuni, transformând centrul medical într-un spațiu confortabil, modern și cochet. Subliniează faptul că boală psihică nu înseamnă doar gratii și izolare ci poate însemna și rafinament științific și regăsire sufletească. Va recomand să parcurgeți informațiile de pe pagina de facebook Centrul Medical Laura Catană , unde o să găsiți informații de folos despre această afecțiune. Mai jos găsiți și datele de contact ale centrului medical.

Tel : 0746-287-101
email : office@doctor-pisi.ro
Adresa : Str. Horea, nr. 148A, Pianu de Jos, jud. Alba

You May Also Like

16 Comments

  1. Am trecut prin asta. Cosmarul s-a sfarsit cand am inceput sa fac lucruri pentru mine. Acum lupt sa raman departe de aceasta crunta durere. Cea mai grea din punctul mwu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur că abordezi și astfel de subiecte. În România încă le e greu persoanelor care suferă de depresie și anxietate, mai ales pentru că sunt marginalizați până și de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu depresia nu e de joaca, doar in Romania se ia in gluma aceasta afectiune, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca fiecare dintre noi, într-o foarte mica măsură suferim de depresie. Stresul, munca, lipsa de odihna își spun cuvântul.

    RăspundețiȘtergere
  5. O afecțiune subestimată, din păcate. Sper ca articolul tău să ajungă unde trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Toti ne confruntam la un moment dat de depresie, dar e important sa apelam la profesionisti cand nu o mai putem controla.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ar trebui sa scrii mai des despre acest subiect! Mai ales despre depresia cumva cultivata in familie. Sa dezbati putin mai mult subiectul, sunt multi care nu dau crezare acestui fapt, desi se intampla cel mai des

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu abia astept sa se termine perioada asta sa merg la terapie. Cred ca m-ar ajuta foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un articol extrem de util! Din păcate sunt multe persoane care se confruntă cu depresia. Cunosc și eu cazuri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Offf, greu cu depresia! Am fost aproape de ea dar am avut mare ajutor din partea familiei și a unui prieten, astfel încât am reușit să nu-i cad în capcană.
    Articolul tău este foarte bun, are foarte multă informație de calitate.
    Mulțumesc și felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  11. Un articol extrem de util! Am studiat acest subiect si in facultate, la psihologie medicala

    RăspundețiȘtergere
  12. De-a lungul timpului am avut și eu 3 astfel de episoade, dar am reușit să le depășesc singură cumva. ��

    RăspundețiȘtergere
  13. Depresia este o boala grava, care nu este tratata asa cum se cuvine. Este foarte important sa stim sa apelam la ajutor, inca de la primele semne de depresie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am avut si eu cateva momente in care era sa cad intr-un fel de depresie, dar am scapat.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte util articolul tau! E foarte important sa identificam depresia si sa o tratam corespunzator.

    RăspundețiȘtergere
  16. Super fain articolul! Congrats! Cred că oamenii ar trebui să devină din ce în ce mai conștienți că depresia este o problemă reală!!

    RăspundețiȘtergere