Search

Ordinea corecta de aplicare a produselor cosmetice / Rutina mea de skincare seara

by - duminică, martie 29, 2020



Industria de produse cosmetice pentru îngrijirea tenului e mereu în creștere. Mereu apar produse noi, formule noi și bineînțeles noi tentații. De când acord mai multă atenție tenului meu, am aprofundat multe informații și mai am încă de învățat. Pentru că poate părea simplu...dar uneori nu e. Mai ales dacă vă doriți o rutină de îngrijire bine pusă la punct și axată pe problemele tenului. Foarte des în social media pe grupurile de dedicate pasionatelor de skincare observ că multe fete sunt nedumerite în privința ordinii aplicării produselor : " Am cumpărat produsele astea, cum le folosesc ? ". 

Așadar o să încerc să răspund acestei întrebări în acest articol, dând exemplu o parte din rutina mea de îngrijire de seară. Spun o parte pentru că nu în toate serile folosesc aceleași produse, având în rutină câteva tratamente care se bat cap în cap și nu pot să fie folosite în aceeași seară. Încurajez de asemenea utilizarea produselor care nu conțin ingrediente iritante pe cât posibil.

Pasul 1 : demachiant și gel de curățare


Primul pas e să demachiez și să curăț tenul. În fiecare seară fac doublecleansing , deoarece prin această metodă mă asigur că îndepărtez tot machiajul/protecția solară. Întâi folosesc o apă micelara sau un ulei demachiant și apoi un gel de curățare. Momentan folosesc apa micelara Garnier pe care am recumparat-o de nenumarate ori sau uleiul demachiant Uriage Xemose pe care il ador. În ultimul timp am folosit tot mai des ulei demachiant, deoarece curăță foarte bine și delicat pielea iar apa micelara am cam dat-o uitării. Un alt produs cumparat si recumparat e gelul de curatare Bioderma Sensibio care e eficient si foarte delicat cu pielea. După ce tenul e curat, îl usuc cu un prosop curat de bumbac pe care îl schimb la fiecare utilizare. Am cumpărat mai multe prosoape mici, ca să am  schimb zilnic câte unul și apoi le spăl. Foloseam înainte prosoape de hârtie, dar sincer mi se pare o risipă totală.

Pasul 2 : exfoliant


Am renunțat la exfolierea mecanică în derimetrul exfolierii chimice, deoarece e mult mai blândă și mai eficientă. Momentan folosesc acidul glicolic 7% The Ordinary. Când aplic exfoliantul mă asigur că tenul e complet uscat, deoarece dacă rămâne umed, produsul pătrunde mai adânc în piele și există riscul unei iritații. Aplic exfoliantul pe o dischetă de bumbac și șterg ușor tenul evitând pielea din jurul ochilor. Aștept  câteva minute să se absoarbă complet în piele și trec la următorul pas.

Pasul 3 : toner și ser


Pentru ca produsele să pătrundă mai adânc în piele, e nevoie de un umectant și în acest sens folosesc apa termala Bioderma Hydrabio Brume. Aplic pe ten apă termală, torn puțin toner în palme și apoi prin tapotare îl aplic pe față.  Momentan folosesc Pyunkang Yul Essence Toner, care îmi place pentru ca e foarte hidratant. Nu e foarte lichid, are mai degraba o consistenta de serum. Cât încă tenul e umed de la toner, aplic 3 picături din serul Hyaluronic Acid 2%+B5  The Ordinary pe care îl aplic la fel, prin tapotare. Produsele se pot lăsa să se absoarbă complet sau nu. Depinde de preferințe. 

Pasul 4 : crema de față și ulei


Crema de față se poate aplica fie după ce tonerul și serul s-au absorbit, sau se poate aplica pe tenul uscat. Eu prefer să las tonerul și serul să se absoarbă complet, pentru că nu îmi place cum se schimbă consistența cremei pe pielea umedă. În funcție de cum îmi simt tenul, aplic fie o cremă hidratantă mai densa, cum e cea de la CeraVe, fie o crema hidratantă mai lejeră cum e NMF The Ordinary. Iar următorul pas e uleiul de față, care se poate amesteca cu crema de față, dar eu prefer să le aplic separat. Momentan folosesc un ulei de jojoba presat la rece, care e foarte bun pentru tenul mixt, deoarece are o textură mai lejeră care se absoarbe rapid în piele. Aplic maxim 1-3 picături și e suficient.


După cum probabil v-ați dat seama, ordinea de aplicare a produselor e de la cel mai lichid, la cel mai dens. Dintre produsele lichide, primul care se aplică întotdeauna e exfoliantul. Pentru ca produsele să își facă efectul e important să  le aplicați așa cum trebuie. Dacă de exemplu întâi folosiți cremă de față și apoi toner, tonerul nu are nici un efect, deoarece nu va reuși să pătrundă prin crema că să se absoarbă în piele așa cum ar trebui. E important de asemenea să folosiți mereu ca pas final  crema de față pentru a sigila produsele apoase aplicate anterior care au rolul de a hidratata și a menține apa la nivel în stratul pielii. 

Desigur, în funcție de rutină, mai pot exista și excepții de la regulă. De exemplu dacă introduceți în rutină ingrediente puternice precum e crema Skinoren, pentru început ar fi recomandat să o aplicați după crema hidratantă până se obișnuiește pielea cu ea, evitând astfel purging-ul. Chiar și exfolianții se pot aplica peste crema hidratanta la primele utilizări, în special în cazul tenului foarte sensibil. În acest fel crema blochează o mare parte din exfoliant iar o piele sensibilă, poate fi ferită de o eventuală iritatie.

Iar tonerele și serurile e bine să fie aplicate mereu pe tenul umed. Pentru că în acest fel produsele se absorb mai adânc în piele și mențin moleculele de apă acolo, ceea ce înseamnă mai multă hidratare.
Am văzut că ici colo se recomandă ca fiecare produs să fie lăsat să acționeze o perioadă și abia apoi să fie aplicat următorul. Ei bine, e un mit acest lucru, deoarece lăsând fiecare produs să "acționeze", tot ce facem e să îl lăsăm să se evapore, deoarece nu e sigilat. Dacă de exemplu folosiți acid hialuronic sau orice alt umectant, și îl lăsăți  se usuce și aplicați o cremă hidratantădupă o orăla revedere efecte. Apa pe care o atrage în piele produsul umectant, nu e menținută acolo, deoarece lipsește ocrema care să o sigileze.

Recomandarea mea e să citiți mereu despre produsele pe care le folosiți și să le adaptați mereu în funcție de nevoile tenului. Și evident, să le folosiți corect pentru a vă bucură pe deplin de proprietățile lor.

Am dat ca exemplu rutina de seară, deoarece e mult mai complexă. Însă pentru dimineață se aplică aceleași principii, doar că nu se folosesc produse demachiante și exfoliante. Dacă dimineața folosiți și o crema hidratantă, aceasta se folosește înainte de protecția solară. SPF-ul trebuie să fie ultimul produs din rutină. Când spun spf mă refer la creme cu protecție solară, nu la fonduri de ten care conțin spf, deoarece e imposibil de aplicat 1,25 ml de fond de ten/bb cream/cc cream, așadar un fond de ten cu spf, nu va proteja pielea de soare. Dimineața de asemenea nu se folosește ulei, deoarece diluează crema cu protecție solară.
Dacă seara nu e nevoie să așteptăm între aplicarea produselor, dimineață e recomandat ca în cazul în care va machiați, să aplicați machiaj după 10-15 minute de la aplicarea cremei cu protecție solară;

Sper că am reușit să fiu cât mai explicită și că ați găsit informații utile în acest articol ! 


You May Also Like

12 Comments

  1. Este foarte bun articolul tău, multă lume nu știe că dacă aplică uleiul înaintea cremei, cea din urma e de prisos, nu va mai fi absorbită de ten.

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi place că ai citit și informezi corect,ca de obicei. Mi-ar plăcea ca mult mai multe fete sa iti urmeze exemplul. Sunt totuși unele uleiuri care pot fi aplicate înainte de crema hidratantă. In rest,bravo!❤️

    RăspundețiȘtergere
  3. Super articol. Mi se pare extrem de util pentru fetele care sunt incepatoare, pintre care pot spune ca ma numar si eu. Chiar mi-a fost de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte util articolul tău.
    Mulțumesc pentru recomandări și felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  5. Folosesc si eu cateva produse din cele mentionate de tine. Ador produsele Bioderma.

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow, chiar e complexa rutina ta. Eu nu am chiar atat de multa rabdare, recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur sa aflu ce produse se mai folosesc în rutina de seara.Dimineata într adevăr este important ca ultima aplicare pe ten sa fie cu o crema spf. Întotdeauna folosesc pe timp de zi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai o gramada de produse pe care le folosesti. Eu am inceput sa folosesc ceva mai multe produse in prima parte a zilei. Asta poate si pentru ca sunt acasa si am timp de rasfat. Seara imi aplic relativ putine chestii, dar dintre astea nu-mi lipseste produsul de curatare, apa termala si crema

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur sa imi confirm ca aplicam corect! Desi aveam dubii intre ordinea serului si a cremei.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mulțumim frumos pentru informatiile pretioase. Ma bucur ca am citit articolul. Mereu am ceva de invatat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ! Vitamina C e indicat sa o folosesti dimineata, deoarece creste efectul protectiei solare. Pentru inceput poti o poti folosi de 2-3 ori pe saptamana.
      Poti folosi si seara vitamina C, daca ai un produs cu o consistenta care nu se preteaza dimineata.

      Ștergere