Niacinamidele cauzeaza purging ? Q&A niacinamide
Niacinamidele sunt vitamina B3 si desi ingredientul e prezent de multi ani in produsele cosmetice, de cativa ani a devenit un ingredient popular. Popularitatea nu e intamplatoare ci vine ca urmare a numeroaselor beneficii pe care niacinamidele le ofera pielii. Este de asemenea un ingredient potrivit pentru toate tipurile de ten. Cu cat popularitatea niacinamidelor creste, cu atat am impresia ca multa lume devina confuza. Pentru ca primesc si eu foarte multe intrebari despre niacinamide, o sa raspund in acest articol celor mai intalnite intrebari despre niacinamide.
PS : va invit sa ma urmariti si pe Instagram, fac des Q&A despre diverse subiecte de skincare !
Ce beneficii au niacinamidele
- Ajuta la tratarea acneei; Calmeaza roseata si inflamatia; Incurajeaza productia de colagen ; Imbunatatesc textura si aspectul pielii ; Ajuta la tratarea petelor post-acneice ; Regleaza excesul de sebum ; Ofera luminozitate tenului ; Protejeaza si ajuta la refacerea barierei tenului.
Niacinamidele sunt asadar extrem de utile pentru orice tip de ten, inclusiv pentru tenul sensibil care se confrunta cu rozacee, avand si un rol de calmare a pielii.
Cum sa integrezi niacinamidele in rutina de ingrijire
Desi niacinamidele sunt de mare folos in orice rutina de ingrijire, e nevoie de putina atentie cand le introducem in rutina de ingrijire. Chiar daca folosim acest ingredient de multi ani, inainte sa devina popular, concentratiile mari pot da batai de cap la inceput, de aceea e nevoie sa introducem treptat niacinamidele in rutina de ingrijire. Astfel daca vei alege un ser cu o concentratie de 10% niacinamide, recomandarea mea e sa il folosesti la inceput de 2-3 ori pe saptamana si pe parcurs sa cresti aplicarile in functie de toleranta pielii. Anumite persoane vor putea sa foloseasca un ser cu 10% niacinamide in fiecare zi sau chiar de 2 ori pe zi, iar alte persoane vor putea sa foloseasca un astfel de ser mult mai rar. E foarte important sa cunoasteti nevoile tenului si sa ii urmariti reactiile, deoarece fiecare tip de ten e diferit si prin urmare reactioneaza diferit. Si desigur, e important sa aveti rabdare.
Daca vorbim de folosirea unui produs care contine maxim 5% niacinamide, utilizarea zilnica a produsului nu pune nici o problema. De regula o concentratie sub 5% niacinamide se gaseste in creme, geluri de curatare si mai rar in seruri. De obicei insa, astfel de produse nu au o cantitate de 5%, ci mult mai putin.
Daca folosesc ser cu niacinamide mai pot aplica si crema cu niacinamide ?
E o intrebare pe care o vad destul de des si nu ai de ce sa iti faci griji pentru ca da, poti utiliza un ser cu niacinamide si apoi o crema cu niacinamide. De fapt poti utiliza in aceeasi rutina mai multe produse care au acest ingredient in comun. Un procent foarte mare de produse cosmetice au in compozitie niacinamide...de la geluri de curatare, la seruri hidratante, masti de fata, crema de fata, etc. Asadar, ar fi chiar dificil sa stam sa jonglam intre aceste produse cu teama de a nu le folosi in aceeasi rutina. Asadar, pe scurt...da, poti folosi un ser cu niacinamide integrat intr-o rutina in care si alte produse folosite contin niacinamide.
Niacinamidele sensibilizeaza tenul la soare ?
Nu, niacinamidele nu sensibilizeaza tenul la soare. Cu toate astea expunerea la soare fara spf si alte metode de protectie ( palarie de soare, ochelari, etc. ), nu este deloc recomandata. Ce rost are sa folosesti un produs care printre altele ajuta la estomparea petelor cauzate de soare, daca te expui la soare ? Nici un sens...de fapt o rutina de ingrijire devine absolut egala cu 0 daca te expui la soare, sau mergi la solar.
Niacinamidele cauzeaza purging ?
Teama de niacinamide a devenit atat de populara, dupa ce acest ingredient a fost asociat cu purging-ul. Purging-ul este cauzat insa de produsele care sunt implicate in regenerarea celulara, ca acizii exfolianti sau retinolul si alti derivati din vitamina A. Niacinamidele nu sunt implicate in regenerarea celulara, asadar asocierea lor cu purging-ul este total nefondata.
Totusi anumite persoane au o reactie adversa in special la inceputul utilizarii niacinamidelor. Acest lucru se intampla atunci cand concentratia de niacinamide e prea mare si tenul dezolta o iritatie sau "breakouts". O concentratie de 10% nu este acceptata de orice tip de ten si prin urmare la inceputul utilizarii poate aparea o astfel de reactie adversa, care de fapt nu are nici o legatura cu purging-ul.
Cum eviti iritatiile la niacinamide
Daca alegi sa folosesti un ser cu o concentratie de 10%, fa intai un patch test. Daca in 24 de ore, pielea nu dezvolta o reactie adversa, atunci poti aplica produsul pe tot tenul. Insa e recomandat sa il introduci in rutina de 2-3 ori pe saptamana asa cum am mentionat si la inceputul articolului. Nu e nevoie insa sa folosesti neaparat o concentratie atat de mare. Studiile facute pe niacinamide, atesta faptul ca acest ingredient e la fel de eficient si la o concentratie de 5%, asadar nu e nevoie de concentratii mari pentru a te bucura de beneficiile acestui ingredient.
Cu ce ingrediente pot combina niacinamidele ?
Dupa ce ai integrat niacinamidele in rutina, ai trecut de partea de breakouts, iar niacinamidele sunt acum prietene cu pielea ta, combinarea acestui ingredient ridica multe semne de intrebare. Si aici exista o teama nefondata, deoarece niacinamidele se pot combina cu orice alt ingredient. De exemplu niacinamide + retinol reprezinta o echipa buna, niacinamidele ajutand la reducerea iritatiilor eventuale pe care le poate provoca retinolul, fiind un ingredient puternic. Asadar, poti folosi niacinamidele in aceeasi rutina cu acizi exfolianti, retinol, vitamina C si oricare alt ingredient. Niacinamide + vitamina C ar putea sa ridice cateva semne de intrebare, dar am scris intr-o postare pe Instagram de ce se pot combina.
Folosirea niacinamidelor in aceeasi rutina cu alte ingrediente, reprezinta mai multe beneficii pentru piele. Insa e important ca inainte de a combina anumite ingrediente, sa te asiguri ca tenul tau le tolereaza foarte bine. Introducerea treptata a produselor in rutina e recomandata in acest sens !
- Exemple de seruri cu niacinamide
The Ordinary 10% Niacinamide + 1% Zinc - vezi detalii si pret
0 Comments