Search

Ce sunt acizii exfolianti si cum se folosesc !

by - sâmbătă, martie 07, 2020

Termenul de acizi exfolianti m-a speriat mult timp, insa pe masura ce citeam despre ei, eram tot mai atrasă de acest subiect și nerăbdătoare să îi încerc. Acum că îi folosesc îmi pare rău că nu le-am dat o șansă mai demult că să mă pot bucura de beneficiile lor semnificative. În primul rând exfolierea chimică e mult mai blândă decât exfolierea mecanică, doar că e nevoie să înțelegeți ce înseamnă un acid exfoliant și cum funcționează. Așadar, în acest articol va pun la dispoziție informațiile pe care le-am aflat în urma zecilor de ore petrecute citind diverse articole si studii pentru a înțelege cum funcționează acești acizi și la ce ajută.

În primul rând acizii exfolianti se împart în trei categorii :

  • AHA - Alpha Hydroxy Acid
  • BHA _ Beta Hydroxy Acid
  • PHA - Poly Hydroxy Acid

Diferențe între AHA , BHA si PHA

  • Acizii AHA sunt solubili în apă și funcționează doar la suprafața pielii. Acest tip de acid e recomandat în principal pentru pielea normală, uscată, deteriorată de soare, datorită capacității lor de a îmbunătăți factorii naturali de hidratare a pielii. Acidul AHA s-a dovedit eficient în tratarea petelor pigmentare și a ridurilor cauzate de soare. 
  • Acizii BHA funcționează atât la suprafață pielii cât și în interiorul porilor. Sunt acizi solubili în ulei, așadar sunt recomandați pentru pielea normală și grasă, predispusă la pori măriți și puncte negre. BHA are de asemenea și proprietăți naturale de hidratare, așadar este suficient de blând pentru pielea sensibilă sau predispusă la rozacee sau roșeața. 
  • Acizii PHA sunt mai puțin întâlniți și se regăsesc pe etichetele produselor sub formă de acid lactobinionic și gluconolactone. Compania NeoStrata a patentat această substanță și ei susțin acizii PHA au aceleași efecte precum AHA, doar că riscul de iritații e mai redus, datorită structurii moleculare mai mare care nu permite substanței să acționeze decât la suprafață pielii.


Cum funcționează acizii exfolianți : 


Pielea noastră exfolieaza zilnic celulele moarte, dar cu înaintarea în vârstă și cu expunerile neprotejate la soare, procesul de exfoliere se încetinește, iar în unele cazuri se poate opri complet. Că urmare, tenul devine tern din cauza pierderii fermității, rezultând o pielea uscată sau prea grasă la polul opus. Ridurile devin mai proeminente, pot apărea puncte negre, coșuri și un aspect neuniform al tenului. 
Acizii exfolianti ne salvează în acest caz, deoarece datorită lor pielea moartă și impuritățile din pori sunt înlăturate. În acest fel pielea își recăpăta strălucirea și producerea de colagen este încurajată. În plus produsele hidratante și alte tratamente folosite, pătrund mai bine în piele, deoarece nu se lovesc de bariera pielii moarte.

În cât timp se văd rezultatele

Bineînțeles, acest lucru depinde de mai mulți factori, dar în principal de aspectul tenului în momentul în care se începe folosirea acizilor exfolianti. Pe termen scurt, adică chiar a doua zi după utilizarea unui acid, pielea se simte la atingere mult mai catifelată. Pe termen lung, porii se curată, aspectul tenului devine mai luminos și mai uniform. Va recomand să dați o șansă produselor pe care le folosiți și să continuați să le utilizați pe o perioada mai îndelungată pentru a vedea rezultatele. În funcție de produs și de problemele tenului, uneori rezultatele încep să apară chiar și după câteva luni. Așadar fiți consecvente și nu renunțați.



Pot folosi atât acizi AHA și BHA

Având în vedere că ambii acizi aduc beneficii tenului, e tentant să îi aplicăm pe amândoi pe față. Puteți alege să folosiți AHA și BHA în aceeași rutină, însă niciodată nu se folosesc doi acizi în aceeași zi. Dacă nu ați mai folosit acizi în trecut, va recomand să începeți cu formule blânde pentru a-i oferi tenului timp să se acomodezez cu acest tip de exfoliere. Puteți alege un AHA și un BHA și în timp să vedeți care acid se potrivește mai bine cu tenul. 

Când și cum se folosesc acizii exfolianti

 Pentru ca pielea să se obișnuiască cu această exfoliere e recomandat să începeți folosirea unui acid de 1-2 ori pe săptămână maxim și pe măsură ce tenul se obișnuiește, puteți mari aplicările pe parcursul a câtorva luni. Însă acizii nu se împacă bine cu alte ingrediente active, de aceea e bine să studiați produsele pe care le aplicați că să nu între în conflict între ele, să se anuleze sau să creeze reacții adverse !

Nu folosi acizi exfolianti dacă :

Dacă nu te angajezi să folosești în fiecare zi cremă cu factor de protecție solară minim 30, atunci stai departe de exfolianti. Oricât de minunată ar fi acțiunea lor asupra pielii, lipsa protecției solare poate cauza probleme serioase deoarece acizii exfolianti fotosensibilieaza tenul. Bine...în mod normal e indicat să folosiți protecție solară zilnic indiferent dacă apelați la exfolierea chimică sau nu.
Anumiți acizi exfolianti sunt interziși în sarcina și alăptare, deci citiți bine despre un produs înainte de a-l folosi.

Cum aleg acid exfoliant care mi se potrivește ?

Va încurajez să citiți despre fiecare acid în parte și apoi să decideți care vi se potrivește. Evident înainte de folosirea acizilor exfolianți sau a altor ingrediente active, vă recomand să vă puneți rutina de îngrijire la punct. Adică să aveți o rutină bazată pe curățare, hidratare și protecție solară. E ideal dacă produsele folosite nu conțin alcool, parfum și uleiuri esențiale, ingrediente iritante.

Cel mai blând acid exfoliant este acidul mandelic , urmat de acidul lactic 5%, oferind o exfoliere ușoară care este ameliorată de faptul că produsul conține derivati din fructele de piper Tasmaniene, care reduc inflamațiile și sensibilitatea pielii care survine odată cu exfolierea.

Cel mai puternic exfoliant este masca  The Ordinary AHA 30% + BHA 2 %  . Masca se găsește și la Revolution Skincare . Produse asemanatoare cu The Ordinary, se gasesc si la Revox. Această masca are o putere mare de exfoliere și e printre produsele preferate ale persoanelor pasionate de skin care. Însă fiind atât de puternică, nu e recomandată începătorilor. Pentru a putea folosi masca e necesar să folosiți acizi exfolianti de cel puțin 6 luni. Nu am încercat-o încă, dar o să o introduc în rutină la toamna și atunci o să vă spun și părerea mea despre ea ! 

Reacții adverse

Că orice alt produs, acizii exfolianți pot avea efecte adverse mai mult sau mai puțin grave. Dacă nu ați folosit niciodată astfel de produse, la primele utilizări s-ar putea să simțiți mici pișcături și chiar tenul să se inroaseasca puțin. Însă pe măsură ce tenul se va acomoda cu acidul, vor dispărea piscaturile și roșeața.
Dacă abuzați de activi, s-ar putea ca exfolierea prea dură să ducă la distrugerea barierei naturale de protecție a pielii, deci introduceți produsele treptat și acordați timp pielii să digere bine noile ingrediente.
Petele solare sunt de asemenea o reacție adversă, deoarece soarele pătrunde mai adânc în piele, având în vedere că stratul de celule moarte este îndepărtat, deci riscul de pete solare sau chiar arsuri este mai ridicat. Însă dacă folosiți protecție solară zilnic și reaplicati când e nevoie, nu vor fi probleme !

De unde cumperi produse The Ordinary 

- De pe site-ul oficial Deciem - link aici . Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 25 de euro iar coletul vine prin curier cu numar de tracking.
- De pe site-ul Douglas - link aici . Transportul este gratuit pentru comenzile de minim 150 lei, iar pentru cei care detin Douglas Beauty Card, livrarea este gratuita pentru comenzile de minim 90 lei.

În concluzie...

Acizii exfolianți sunt minunați și aduc multe beneficii pielii ! Însă trebuie folosiți cu simț de răspundere pentru a vă bucura pe deplin de beneficiile lor ! 

Sper că am reușit să cuprind în acest articol cât mai multe informații și dacă aveți întrebări le aștept în comentarii ! 
Voi folosiți acizi exfolianți ? Care e preferatul vostru ?

You May Also Like

27 Comments

  1. Am început să folosesc acidul salicilic. Il aplic doar seara si mereu folosesc factor de protecție ziua. Vreau sa ma interesez si sa imi formez o rutina cu produsele the ordinary.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bine explicat în acest articol. Felicitări pentru efort! Continuă tot asa. E content curat. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar este super util articolul,nu știam diferența dintre ei. Încă nu folosesc niciun exfoliant, dar este bine de știut pentru viitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumim de acest articol este mega util pentru toată lumea. 😊 😊

    RăspundețiȘtergere
  5. Am folosit in trecut cateva produse cu AHA sau BHA, insa acum am ramas la acidul azelaic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce articol documentat și bine explicat!
    Mi-a plăcut, deși mai știam câte ceva despre acizii exfolianți, am aflat multe informații noi.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. De foarte folos articolul tau. Eu folosesc produse cu acid glicolic, ma inteleg foarte bine cu el. Desi masca de la The Ordinary cu Aha si Bha e puternica, eu am avut rezultate bune cu ea si nu am avut nicio problema. Totusi am inceput treptat, 5 minute prima saptamana, 6 urmatoarea si tot asa pana am ajuns la 10. Si neaparat Spf ca altfel mai bine nu folosesti acizi. Multumim pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  8. MI-a fost destul de greu sa inteleg initial acesti acizi si sa realizez cum ma pot ajuta pe mine. Sunt de parare ca atata timp cat nu ai probleme grave cu tenul sa apelezi la produse clasice si sa eviti acizii pentru ca acestia necesita o ingrijire mult mai riguroasa si mai atenta a tenului si poti crea mai multe neplaceri daca nu sunt aplicati corespunzator

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu consider ca e mereu nevoie sa oferim tenului o ingrijire riguroasa. Si mai bine sa prevenim, decat sa tratam.
      Nu stiu la ce te referi cand spui produse clasice...

      Ștergere
  9. Apelez ocazional la produse care contin astfel de acizi. Insa isi fac treaba bine si sunt multumita de actiunea lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru rezultate bune, e ideal sa folosim constant produsele, nu ocazional.

      Ștergere
  10. Eu folosesc doar exfolianti mai blânzi, tenul meu este destul de sensibil, dar mi-am comandat un exfoliant chimic si abia astept sa imi ajunga.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesant articolul. Recunosc ca am aflat lucruri noi!

    RăspundețiȘtergere
  12. Oare as putea introduce și eu aha bha To 1/2ori pe luna?! Dacă am o rutina de mai bine de un an, bazată pe, 3zile pe săptămâna niacinamide, 2zile săptămâna tretinoin, 1zi pe săptămâna vit c, desigur și nelipsitul spf.
    Folosesc de 6luni niacinamide de 3zile pe săptămâna, as putea mari chiar in fiecare dimineața? exceptând dimineața cu vit c.
    Fost ten cu acnee, gras , rămas cu pete și uneori 2-3 coșuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ! Masca rosie de la TO se recomanda doar daca ai folosit minim 6 luni alti acizi AHA. Daca nu ai folosit, nu iti recomand sa o introduci in rutina...nici producatorul nu recomanda asta.
      Daca poti folosi zilnic niacinamide sau nu, depinde de toleranta pielii..nu am cum sa iti spun eu asta.
      PS : nu e nimic gresit in folosirea vitaminei C cu niacinamidele. Am pe Instagram o postare despre asta.

      Ștergere
  13. Mulțumesc tare mult pentru răspuns.
    Ce alt peeling chimic îmi recomanzi, mult mai blând?!
    Am folosit acid salicilic pe timp de vara, iar când a venit toamna am renunțat la el și am introdus tretinoin(am citit ca tretinoin nu se folosește in perioada calda), oare fac o prostie procedând așa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu nimic despre tenul tau, nu am cum sa iti recomand ceva anume. In articol gasesesti informatii despre tipurile de acizi, astfel incat sa poti lua o decizie pe baza nevoilor tenului tau.
      Daca folosesti spf zilnic nu consider ca e o problema sa folosesti activi vara.

      Ștergere
  14. Buna! As vrea sa introduc si eu acizi in rutina mea. Am o rutina de baza. Tenul meu este gras. Ma gandeam sa incep cu acid salicilic seara, peste 3 săptămâni sa introduc acidul azelaic, si peste alte 3 săptămâni sa introduc niacinamide. E ok ?

    RăspundețiȘtergere