Search

Recenzie carte - Coco Chanel ( Edmonde Charles-Roux )

by - joi, februarie 16, 2017

"Misterioasa pentru apropiati, inversunata sa stearga orice urma a trecutului, a originilor ei, a familiei insasi, Gabrielle Chanel a fost de-a lungul existentei o femeie in afara tiparelor, o persoana in afara normelor intr-o societate conformista, o personalitate independenta, ambitioasa si deja sigura de destinul ei iesit din comun. "


Nu cred ca exista femeie care sa nu fi auzit de Coco Chanel. Dar oare cat de multe stiti despre ea? Astazi asociem acest nume cu parfumurile rafinate. Dar totusi in spatele acestui nume, sta o poveste captivanta si plina de detalii. Poveste pe care Edmonde Charles-Roux a transpus-o intr-o carte.

Povestea cartii incepe inainte ca Gabrielle Chanel sa se nasca si ne prezinta radacinile ei si familia din care se trage. Si nu e nicidecum o familie instarita, o familie respectata. E o familie numeroasa si saraca, care nu s-a bucurat de un renume prea bun. Acesta e si motivul pentru care Gabrielle Chanel a incercat mereu sa ascunda adevarul despre originile ei.

Gabrielle Chanel s-a nascut intr-o casa umila si saracacioasa iar lupta sa cu societatea si cu viata a inceput in momentul in care a ramas orfana. Intr-o societate in care femeilor le era teama sa iasa din tiparele impuse de societate, Gabrielle s-a ridicat deasupra tutror revolutionand stilul vestimentar al vremii respective. A fost singura femeie din aceea vreme care a aspirat atat de sus si s-a ridicat chiar si deasupra barbatilor. 
Singuratatea lui Gabrielle Chanel a fost izvorul ei de creatie, de aceea nu a fost niciodata sotie ci doar amanta. Aceasta a fost pretul pe care l-a platit pentru faima.

Cartea este foarte stufoasa, are 640 de pagini si nu mi s-a parut deloc usor de citit. De aceea indraznesc sa spun ca nu e o carte pentru oricine. Nu veti gasi aici intrigi, rasturnari de situatie si nici suspans. Insa daca doriti sa aflati mai multe detalii despre secolul XIX sau despre controversata lume a lui Coco Chanel, atunci cu siguranta o sa va placa, pentru ca veti afla detalii picante.

Lectura e destul de lenta si la inceput mi-a fost greu sa ma acomodez cu personaje din abundenta. In carte, Edmonde Charles-Roux ne prezinta in detaliu multe personaje, le face portrete amanuntite si ne vorbeste despre viata lor. Insa fiecare personaj face parte din trecutul sau prezentul Chanel.

Ne este prezentat succesul lui Gabrielle Chanel inca de la inceput, fiecare reusita si fiecare esec in drumul catre faima. Pe langa viata profesionala, autorul ne prezinta si latura personala a lui Gabrielle care include relatiile ei cu diferiti barbati, majoritatea bogati si din clase sociale inalte.

Cartea in sine e o biografie foarte interesanta si chiar daca nu are suspans si rasturnari de situatie care in mod normal ne tin cu sufletul la gura, are totusi ceva ce nu am mai intalnit la o alta carte. Odata ce am luat cartea in mana, mi-a fost greu sa o las si am fost surprinsa sa vad ca pana si dintr-o biografie avem ceva de invatat. Fiecare cititor al cartii cred ca a ramas cu o concluzie si chiar cu o alta viziune asupra unor aspecte din viata.


Nu este totusi o carte usoara, insa am devorat-o si ma bucur enorm ca am citit-o. Cartea a fost ecranizata si in filmul "Coco avant Chanel" , pe care l-am vazut cu putin timp in urma. Filmul e bun, insa din punctul meu de vedere nu se compara cu cartea, care ne ofera foarte multe detalii.

Aceasta carte, alaturi de multe altele, o puteti gasi pe site-ul libris.ro ! Transportul este gratuit la comenzile de minim 30 lei !

Voi ati citit aceasta carte?
Daca da, va invit sa imi lasati impresiile in comentarii :*

You May Also Like

8 Comments

  1. Nu am citit-o si nu stiam ca a scris si carti. Cum ai spus si tu, numele ei il asociez cu parfumul. Cred ca este destul de greu ca femeie sa fi tot timpul amanta. Nu stiam ca a provenit dintr o familie cu lipsuri si nici atat de multe detalii. Faima se plateste cumva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar nu Coco Chanel a scris cartea :D
      Fiecare obtine in viata ceea ce cauta, uneori chiar platind un pret pentru asta...

      Ștergere
  2. Am fost de multe ori tentată să o iau, dar am tot amânat, însă din ce ai scris pare mai interesantă decât mă gândeam eu, îmi imaginam ceva mai ușurel, dacă e mai greoaie mă atrage și mai mult. Deocamdată am prea multe alte priorități la lecturi, dar o urc oricum mai sus în wishlist. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e deloc o carte usoara. Abunda in foarte multe detalii si o gramada de personaje. E putin diferit fata de ceea ce citesc in mod normal si mi-au trebuit cateva pagini ca sa ma acomodez.

      Ștergere
  3. Imi place sa citesc cartile care ne prezinta viata unor personalitati de unde afli cum au trait si cu ce sacrificii au reusit in viata. Ele sunt un exemplu bun de urmat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac astfel de carti, insa selectez cu atentie biografiile...nu citesc orice :D

      Ștergere
  4. Nu citesc biografii, insa cartea asta mi-ar placea sa o bifez...nu stiam ca provine dintr-o familie saraca, dar cumva ma asteptam la asta. In general, oamenii faimosi si bogati provin din familii mai sarace...nu stiu cum de reusesc sa ajunga atat de sus! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu ma dau in vant dupa biografii, insa pe cartea asta mi s-a pus pata de anul trecut si chiar eram curioasa de povestea lui Coco Chanel.

      Ștergere