Search

Recenzie carte - Inainte sa te cunosc (Jojo Moyes)

by - sâmbătă, ianuarie 07, 2017


De cand ma stiu am fost o devoratoare de seriale si filme. Nu exista zi sa nu urmaresc cate un episod dintr-un serial sau sa ma delectez cu un film. Acum ceva timp am vazut filmul "Me before you", un film romantic, un film altfel cu un final neasteptat. Un film care te pune pe ganduri si te face sa pretuiesti mai mult viata.
Dupa ce am vazut filmul si am ramas profund impresionata, am vrut neaparat sa citesc si cartea care a stat la baza filmului, ceea ce am si facut. Autoarea cartii e Jojo Moyes, care m-a cucerit cu felul ei de-a scrie si asa se face ca acum am 3 carti scrise de ea. Una e citita, alta e aproape gata iar una isi asteapta randul.

Filmul a fost foarte bun, dar cartea are ceva aparte care te face sa te simti in mijlocul actiunii si te apropie de personaje. E o carte foarte detaliata, iti lasa imaginatia sa o ia razna si te face sa nu poti lasa cartea din mana.
Cartea are 398 de pagini, dar se citeste foarte usor si rapid. Asteptam cu sufletul la gura sa dau pagina de fiecare data. Desi stiam actiunea deoarece am vazut inainte filmul, cartea e altfel. In carte se regasesc detalii care nu sunt in film.

Personajele principale sunt Louisa Clark si Will Traynor. 
Inca de la inceputul cartii, autoarea ne face cunostiinta cu tragedia lui Will Traynor :

" Ridica ochii auzind un zgomot puternic- sunetul strident al unui claxon... Cu coada ochiului, surprinde ceva fara o forma precisa, ceva care se apropie de el cu o viteza imposibila. Se intoarce cu fata intr-acolo si intr-o fractiune de secunda isi da seama ca sta chiar in calea acelui bolid infernal si ca n-are cum sa se fereasca. Stupefiat, lasa telefonul sa-i scape din mana si aude un tipat care poate e a lui. Ultimele lucruri pe care le vede sunt o manusa din piele, un chip sub o casca, groaza din ochii celuilalt reflectand propria-i groaza. Se aude o explozie si apoi totul se imprastie in mii de bucati. Si apoi nu mai e nimic. "

Aceasta tragedie s-a petrecut in Anglia in anul 2007 iar in urma acestui accident Will ramane paralizat pe viata, fiind transformat dintr-un tanar plin de viata, intr-un tanar scarbit de tot din jurul lui, in special de scaunul cu rotile in care este tintuit.
Actiunea cartii continua doi ani mai tarziu, in anul 2009, cand ne este prezentata Louisa Clark, o tanara de 26 ani. O fata vesela, plina de viata, mereu cu zambetul pe buze, care se imbraca in cele mai colorate si nonconformiste haine. Ea aducea banii in casa in care locuia tatal sau, mama, bunicul si sora sa impreuna cu fiul ei. Pe atunci lucra la o cafenea, un job de care era multumita, insa in curand cafeneaua s-a inchis. In incercarile sale de a-si gasi un nou loc de munca, a fost la o gramada de interviuri, dar fara succes. Pana intr-o zi, in care se angajeaza ca ingrijitoare a lui Will pe o perioada de 6 luni. Desi la inceput a fost usor panicata de acest job, nu avea habar cum ar trebui sa ingrijeasca un barbat imobilizat in scaun cu rotile, datorita salarului mare, a acceptat slujba.  


Si de aici se impletesc destinele celor doi. Aici l-a cunoscut pe Will, tanarul care odata era energic si plin de viata, acum devenit un barbat pustinc care respinge pe toata lumea din jurul sau. In urma accidentului nu se mai poate misca de la gat in jos, cu exceptia unei maini pe care o poate folosi partial. 


Desi la inceput Will a respins-o pe Louisa, aceasta a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a-l ajuta sa isi recapete pofta de viata. Intr-o zi, Lou a auzit de la doamna Taylor, mama lui Will, ca tanarul vrea sa mearga la Dignitas ( organizatie elvetiana non-profit care furnizeaza servicii de sinucidere persoanelor cu boli mentale grave, boli fizice grave si boli in stadiu terminal ). Will i-a promit mamei sale ca in 6 luni va merge acolo. Aceasta veste a intristat-o extrem pe Lou, care s-a decis sa faca tot ce ii sta in puteri pentru a-l face sa se razgandeasca, pentru a-i reda lui Will pofta de viata. Toate aceste eforturi si iesiri impreuna, i-a apropiat pe cei doi si incet s-au indragostit.

Louisa era intr-o relatie cu Patrick de 7 ani de zile. Patrick este un sportiv inrait, cei doi neavand prea multe lucruri in comun. De asemenea Patrick nu intelegea eforturile pe care le depunea Lou pentru a-i reda pofta de viata lui Will si pana la urma relatia lor s-a terminat. Era o relatie in care sentimentele nu erau prea profunde, asadar despartirea nu a cauzat suferinte niciunuia dintre cei doi.

Will impreuna cu Lou impatasesc evenimente frumoase, iar Lou devine tot mai increzatoare ca va reusi sa il convinga pe Will sa renunte la Dignitas. Daca reuseste sau nu, va las pe voi sa descoperiti.

E o carte care iti ofera o gramada de sentimente. Am zambit, am ras si am plans. Te face sa vezi viata intr-un alt fel, sa te bucuri de lucrurile marunte care ti le ofera. Nu ne-am gandit niciodata cat de norocosi suntem ca putem face ceea ce vrem, ca putem merge sau ca ne putem hrani singuri. Da, sunt lucruri banale poate, dar pentru altcineva aceste banalitati inseamna totul.

Desi cartea e destul de trista, ne ofera o lectie de viata si chiar avem ce invata din paginile ei.


Cartea o gasiti pe elefant aici si pe libris aici. Preturile osclieaza in functie de ofertele actuale, insa eu am preferat libris, deoarece la comenzile de minim 30 lei, ofera transport gratuit prin curier. Chiar daca uneori cartile sunt mai ieftine pe elefant, de pe libris e mai avantajos.

Voi ati citit cartea? Ati vazut filmul?
Ce impresie v-a lasat?

You May Also Like

18 Comments

  1. Din pacate nu am citit cartea,nici filmul nu l-am vazut! Chiar de mult timp nu mi-am achizitionat o carte si nici nu am primit. De multe ori, verisorul ma aproviziona cu carti.
    Si mie imi place sa citesc, daca prind o carte buna, o devorez de-a dreptul. Stau si ma gandesc ce se va intampla si trebuie neaparat sa o citesc.
    Cum ai spus si tu, actiunea filmului nu este atat de detaliata, regizorul a descris totul prin viziunea lui.
    Imi plac astfel de detalii.
    Imi place de Lou, este o femeie capabila care incearca sa-si intretina familia. Dupa pierderea postului la cafenea, automat dezamagirea pentru ea a fost mare. Datorita salariului mare, a acceptat sa aibe grija de Will. Cred ca si eu as fi fost putin speriata,dar ea!
    Putin trist si ingrijorator mi se pare vestea data de mama lui Will ca acesta in 6 luni vrea sa mearga la acea organizatie.
    Chiar m-ai lasat in suspans! As vrea si eu sa o pot citi. O sa ma uit sa vad daca gasesc ceva online,daca nu o voi comanda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ai vazut nici filmul nu ai citit nici cartea, ti-as recomanda sa citesti intai cartea. Iti dai seama ca am fost foarte impresionata in timp ce o citeam chiar daca stiam finalul pentru ca am vazut filmul. Cred ca ar fi fost si mai palpitanta daca nu stiam cum se termina.
      Da, Lou e un personaj extraordinar...nu ai cum sa nu o indragesti inca de la inceput.
      Daca te decizi sa o citesti, astept cu interes si impresiile tale :*

      Ștergere
  2. Eu am invatat demult sa ma bucur de lucrurile marunte si sa ma multumesc cu putin.Pana la urama...Sunt altii care au mult mai putin ca mine.Mi-a placut recenzia ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a plăcut și mie mult cartea, deși filmul nu mă impresionase prea tare. Sunt curioasă ce impresie ți-a lăsat și continuarea poveștii (presupun că ai luat-o și pe aceea), mie mi s-a părut foartă slabă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am luat si partea a doua si am citit vreo 200 de pagini. Imi place, dar nu m-a impresionat chiar asa tare. Sa vad cu ce ma surprinde finalul...

      Ștergere
  4. Imi place mult actiunea, mi-a placut recenzia si mai facut curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu n-am vazut nici filmul, si nici cartea nu am citit-o deocamdata, poate o sa-mi fac tim pentru ambele anu acesta.

    Sa ai un weekend frumos!

    Xoxo, Victoria

    http://fashionstylebeautyandmore.blogspot.ca/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o poveste foarte frumoasa. Cu siguranta o sa iti placa :)
      Te pup :*

      Ștergere
  6. Am vazut filmul si mi-a placut. De multe ori mi se intampla sa raman dezamagita de un film dupa ce am citit cartea. Au fost cazuri cand am fost dezamagita de cartea, exemplu Love story, unde filmul mi s-a parut formidabil. Au fost cazuri cu filmele rusesti Razboi si pace sau Anna Karenina cand nu ma puteam hotari ce mi-a placut mai mult.Totul depinde de noi de cum privim totul si de ce ne emotioneaza mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e :). In cazul de fata mi s-a parut mai buna cartea decat filmul.

      Ștergere
  7. Am vazut filmul si mi-a placut. De multe ori mi se intampla sa raman dezamagita de un film dupa ce am citit cartea. Au fost cazuri cand am fost dezamagita de cartea, exemplu Love story, unde filmul mi s-a parut formidabil. Au fost cazuri cu filmele rusesti Razboi si pace sau Anna Karenina cand nu ma puteam hotari ce mi-a placut mai mult.Totul depinde de noi de cum privim totul si de ce ne emotioneaza mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu vreau neaparat sa citesc Anna Karenina. Si da asa cum spui si tu...uneori e mai buna cartea, alteori filmul.

      Ștergere
  8. Pur si simplu am iubit cartea asta! Iubesc modul in care Jojo Moyes scrie si chiar am citit si partea a doua!
    Bineinteles, am vazut si filmul, insa cartea te face sa fii parte din poveste, te transpune in acea zona si parca esti langa ei...imi place mult!
    Mi-a placut la nebunie cartea asta!
    Neaparat sa citesti si continuarea! O sa te surprinda!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imediat termin si partea a doua a cartii. Am facut si eu o pasiune pentru Jojo Moyes si mai am inca o carte a ei care asteapta sa fie citita :D

      Ștergere
  9. Nu am citit cartea din pacate, am vazut doar filmul, ma gandesc ca poate am o sansa de 1% sa gasesc cartea la Biblioteca Judeteana. La ritmul in care citesc eu uneori, nu-s prea are rostul sa-mi incarc biblioteca cu tone de carti, prefer sa le imprumut de la bilbioteci sau sa le citesc ori in format electronic daca nu le gasesc pe de gratis altfel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca se gaseste in biblioteci...ce e drept nu am intrat de mult timp intr-o biblioteca si nu stiu cand si cum aduc cartile.
      Oricum in format pdf nu se gaseste pe internet..

      Ștergere