Search

Cum ingrijesti dintii de lapte ai bebelusului?

by - joi, septembrie 22, 2022

 



Am revenit cu inca un articol din categoria "Mama si Copilul" si de aceasta data vreau sa va scriu despre ingrijirea dintilor de lapte. Lui Zyan i-au iesit dintii de lapte in jurul varstei de 1 an si la momentul respectiv aveam deja un bagaj de informatii despre ingrijirea primilor dinti si o sa impartasesc aceste informatii cu voi si sper sa va fie de folos.

Desi dintii de lapte sunt temporari, necesita la fel de multa ingrijire precum dintii definitivi. Daca dintii de lapte se cariaza, poate fi dureros si incomod pentru copii. Aceste carii pot creste riscul unor afectiuni dentare mai grave, care pot continua pana la varsta adulta.

Cum ingrijesti dintii de lapte ai bebelusului?

  • Alege pasta si periuta de dinti potrivite
Sub varsta de 18 luni specialistii recomanda sa folosim pentru igiena dentara a bebelusilor, pasta de dinti fara fluor. Dupa 18 luni, se poate folosi o pasta de dinti cu putin fluor si de la varsta de 6 ani puteti alege o pasta de dinti pentru copii care sa contina si fluor. Eu am ales pentru Zyan o pasta de dinti de la NUK si pentru primii dinti am folosit o perie din silicon pentru deget. E foarte usor de utilizat si e placut si pentru bebelus. Nu doar ca ajuta la spalarea dintilor, dar face si masaj gingiilor inflamate. E foarte moale, delicata si eficienta. Dupa ceva timp am trecut la periuta de dinti copii de la marca Cuparox. Si noi folosim tot Cuparox, au periute de dinti foarte moi. Dupa ce am trecut la aceasta periuta, Zyan si-a manifestat interesul sa o foloseasca el. Desigur, el mai mult se joaca, e in perioada de acomodare, nu e chiar spalat pe dinti ce face. Dar invata cu pasi inceti si siguri.


  • Stabileste o rutina pentru igiena dentara
Copiii adora rutinele pentru ca in acest fel le este mai usor sa anticipeze ce urmeaza sa se intample si asta le ofera confort si siguranta. Spalatul dintilor e ceva nou si trebuie sa devina o rutina. Copiii invata cel mai bine prin puterea exemplului. Noi ne spalam impreuna pe dinti, atat seara cat si dimineata. Asta e primul lucru pe care il facem dimineata la trezire si ultimul inainte de a incepe rutina de somn. Pe masura ce bebelusii ne privesc facand ceva, se cultiva curiozitatea si dorinta de a ne imita. Si cum puterea exemplului e cea mai buna lectie de ce nu profitam de ea?

  • Mergi frecvent cu copilul la stomatolog
Medicii stomatologi ne recomanda sa ducem copiii la consulatatii incepand cu a doua aniversare. Atat pentru a preveni anumite probleme dentare, cat si pentru a dezvolta obiceiuri sanatoase ca adulti. Vizita frecventa la stomatolog ne poate scuti de probleme pe viitor. Pentru adaptarea mai usoara a copilului la stomatolog, poti sa il iei cu tine la o programare inainte sa il duci pe el. In acest fel, el se poate acomoda cu mediul si cand va avea loc programarea lui, o sa ii fie mai usor. Sa te joci cu copilul de-a stomatologul ajuta foarte mult, e important sa ii explici ce se intampla in cabinetul medicului si care e scopul acestor controale. Te poti folosi de jucarii si carti ca sa reusesti sa ii explici cat mai pe intelesul lui aceasta experienta din cabinetul medicului.

Sa nu uitam ca noi parintii suntem cele mai bune exemple pentru copiii nostri. Daca noi avem grija de igiena noastra dentara, ne vor urma exemplul fara indoiala. E important sa alegem o periuta si o pasta de dinti conforma cu varsta copilului si sa ii stabilim obiceiuri sanatoase prin vizite regulate la stomatolog.

De obicei primii dinti de lapte apar intre 6-12 luni, dar se intampla sa apara si mai devreme sau mai tarziu. Daca aveti ingrijorari cu privire la acest subiect, nu ezitati sa cereti sfatul medicului.

Pictograma Verificată de Comunitate

You May Also Like

0 Comments