Search

Recenzie carte Malnata - Beatrice Salvioni

by - marți, mai 09, 2023

In Monza, Italia, in anul 1935 doua fete aparent diferite isi unesc fortele intr-o lume dominata de barbati si normele sociale restrictive. Cartea Malnata scrisa de Beatrice Salvioni, exploreaza tema prieteniei, a spiritului de revolta si a luptei pentru libertate intr-un context istoric plin de tensiune si pericol. Prin intermediul relatiei puternice dintre Francesca si Maddalane, autorul aduce la viata o poveste intensa si emotionanta, care va ramane in mintea cititorilor mult timp dupa ce vor inchide cartea.

Cartea incepe prin a ne introduce personajele principale : Francesca si Maddalena, doua fete care par la prima vedere diferite, dar care se atrag una pe cealalta. Francesca este o fata educata, iar Maddalena este o rebela cu parul tuns stramb, care umbla desculta si se joaca cu doi baieti mai mari la rau. Ea este cunoscuta sub numele de Malnata, iar oamenii din oras sunt convinsi ca este piaza rea care aduce moartea si urzeste blesteme.

"Cu parul foarte negru tuns stramb, de parca ar fi folosit un castron si un satar, si cu ochii negri si lucitori de pisica, asa cum erau, tot de pisica, si picioarele ei slabe si agile, imi parea fiinta cea mai frumoasa pe care o vazusem vreodata."

Pe masura ce relatia dintre cele doua fete se adanceste, se descopera o prietenie puternica si un spirit de revolta comun care le uneste. Malnata o invata pe Francesca sa se descurce in lume si sa devina constienta de propriul trup, insa prejudecatile si dezaprobarile din jurul lor ameninta aceasta relatie neobisnuita.

Cartea exploreaza teme precum libertatea individuala, relatiile interpersonale si puterea feminina intr-un context istoric dificil. Intr-o lume dominata de barbati si de norme sociale restrictive, Francesca si Maddalena lupta pentru a-si gasi vocea si a-si asuma propria putere. In timp ce fascismul si razboiul se apropie, cele doua fete sunt nevoite sa se maturizeze si sa ia destinul in propriile maini.

Cartea scrisa de Beatrice Salvoni e captivanta, te face sa simti ca esti prezent in mijlocul actiunii. Personajele sunt complexe si bine dezvoltate, iar relatia dintre Francesca si Maddalena este emotionanta si impresionanta. Cartea este un amestec de aventura, drama si suspans si te tine cu sufletul la gura pana la ultima pagina.

Romanul exploreaza subiecte importante precum prejudecatile sociale si sexuale, puterea si constrangerile societatii, identitatea si constientizarea de sine. 

O alta tema importanta abordata in carte este relatia dintre cele doua fete. Relatia lor este complexa si plina de nuante, iar Salvioni reuseste sa redea cu sensibilitate si profunzime evolutia acestei prietenii neobisnuite. Prin intermediul celor doua personaje, autoarea evidentiaza importanta solidaritatii intre femei intr-o lume dominata de barbati.

Contextul istoric in care se petrece actiunea, Italia anilor '30, este descris cu atentie la detalii, cu toate elementele specifice acelui timp si ale societatii italiene de atunci. Salvioni reuseste sa surprinda atmosfera tentionata a vremii, cu fascismul in plina ascensiune si razboiul care se apropie.

In concluzie, Malnata, este o carte impresionanta si plina de sensibilitate, care abordeaza subiecte importante intr-un mod profund si emotionant. Personajele sunt memorabile, povestea este captivanta iar contextul istoric ofera o perspectiva interesanta asupra acelui timp si loc.

Recomand cu caldura aceasta carte tuturor celor care sunt interesati de literatura contemporana si de explorarea subiectelor sociale si politice prin intermediul fictiunii.

You May Also Like

0 Comments